Syrop daktylowy/miodek daktylowy
Syrop daktylowy, zwany również „miodkiem daktylowym”, to doskonała, naturalna alternatywa dla rafinowanego cukru. Zdrowy i słodki, idealny do wypieków, deserów czy jako dodatek do herbaty. Syrop ten jest nie tylko smaczny, ale również bogaty w ważne dla naszego organizmu składniki, takie jak potas, wapń czy błonnik. Wykonanie go w domu jest prostsze niż myślisz. Wszystko czego potrzebujesz to dojrzewające daktyle, nieco wody i odrobina cierpliwości. Zapraszamy do zapoznania się z przepisem na syrop daktylowy i odkrycia słodkości, której nie musisz się obawiać.
admin
Składniki:
- 1 szklanka daktyli BIO naturalnie suszonych bez pestek (około 100g)
- 2 szklanki wody przegotowanej
Syrop daktylowy/miodek daktylowy – jak zrobić?
-
1. Wersja szybka:
Daktyle zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Następnie odstawiamy, do ostygnięcia i miksujemy. Daktylowy płyn można przecedzić przez gazę. Przelewamy do butelki. -
2. Wersja dłuższa:
Daktyle zalewamy gorącą, przegotowaną wodą i odstawiamy na 3 godziny. Po tym czasie miksujemy, opcjonalnie przepuszczamy przez gazę. Przelewamy do butelki.
Aby uzyskać miodek daktylowy, po ugotowaniu na miękko daktyle wyciągnąć i zmiksować bez wody na gładka masę.
W wersji wolniejszej, po 3 godzinach odcedzić daktyle i zmiksować na gładką masę.
Syrop daktylowy/miodek daktylowy – dodatkowe informacje
Przechowywać w lodówce około tygodnia.