Syrop daktylowy/miodek daktylowy

Syrop daktylowy/miodek daktylowy

Syrop daktylowy, zwany również „miodkiem daktylowym”, to doskonała, naturalna alternatywa dla rafinowanego cukru. Zdrowy i słodki, idealny do wypieków, deserów czy jako dodatek do herbaty. Syrop ten jest nie tylko smaczny, ale również bogaty w ważne dla naszego organizmu składniki, takie jak potas, wapń czy błonnik. Wykonanie go w domu jest prostsze niż myślisz. Wszystko czego potrzebujesz to dojrzewające daktyle, nieco wody i odrobina cierpliwości. Zapraszamy do zapoznania się z przepisem na syrop daktylowy i odkrycia słodkości, której nie musisz się obawiać.

Składniki:

  • 1 szklanka daktyli BIO naturalnie suszonych bez pestek (około 100g)
  • 2 szklanki wody przegotowanej

Syrop daktylowy/miodek daktylowy – jak zrobić?

  • 1. Wersja szybka:
    Daktyle zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Następnie odstawiamy, do ostygnięcia i miksujemy. Daktylowy płyn można przecedzić przez gazę. Przelewamy do butelki.

  • 2. Wersja dłuższa:
    Daktyle zalewamy gorącą, przegotowaną wodą i odstawiamy na 3 godziny. Po tym czasie miksujemy, opcjonalnie przepuszczamy przez gazę. Przelewamy do butelki.
    Aby uzyskać miodek daktylowy, po ugotowaniu na miękko daktyle wyciągnąć i zmiksować bez wody na gładka masę.
    W wersji wolniejszej, po 3 godzinach odcedzić daktyle i zmiksować na gładką masę.

Syrop daktylowy/miodek daktylowy – dodatkowe informacje

Przechowywać w lodówce około tygodnia.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Syrop fiołkowy
Następny przepis: Syrop lawendowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode