Syrniki, rosyjskie placuszki z twarogu

Syrniki, rosyjskie placuszki z twarogu

Podróżuj z nami do serca Rosji za pomocą tego tradycyjnego przepisu na syrniki, rosyjskie placuszki z twarogu. ‘Syrniki’ to popularne danie na śniadanie, które cieszy się miłością zarówno dzieci jak i dorosłych. Lekkie i przepyszne, ulegają pod wpływem ciepła, stając się chrupiące na zewnątrz i miękkie, lekko kremowe w środku. Łączą w sobie słodką nutę twarogu z delikatnym smakiem wanilii- to sprawia, że są niezwykle uniwersalne. Można podawać je z miodem, smetaną, owocami lub czymkolwiek innym, co przyniesie Ci szczęście. Oto twój paszport do kulinarnego doświadczenia pełnego rosyjskiego ducha.

Składniki:

  • 250 g twarogu (w kostce)
  • 2-4 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 50 g mąki (2 kopiaste łyżki) + mąka do obtoczenia syrników
  • do podania: jogurt, kwaśna śmietana, cukier puder, dżem, owoce

Syrniki, rosyjskie placuszki z twarogu – jak zrobić?

  1. Twaróg rozgniatamy za pomocą np. widelca. Dodajemy cukier, jajko, na końcu dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Ciasto będzie dość luźne. Na talerzu wysypujemy dodatkową mąkę. Łyżkę zwilżamy wodą, następnie nabieramy porcje sera i obtaczamy go na mące. Możemy pomóc sobie dłońmi i formować okrągłe placuszki. Nadmiar mąki strzepujemy. Na patelnię wlewamy olej/oliwę i smażymy syrniki z obu na złoto. Gdy są upieczone przekładamy je na papierowy ręcznik.

Syrniki – dodatkowe informacje

Do syrników opcjonalnie możemy dodać szczyptę cynamonu lub kardamonu. Syrniki podajemy z owocami, kwaśną śmietaną, jogurtem, cukrem pudrem lub dżemem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: SYPANY DROŻDŻOWIEC CIASTO DROŻDŻOWE BŁYSKAWICZNE BEZ WYRABIANIA EWY WACHOWICZ
Następny przepis: Syrop cukrowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode