Syrniki, rosyjskie placuszki z twarogu
Podróżuj z nami do serca Rosji za pomocą tego tradycyjnego przepisu na syrniki, rosyjskie placuszki z twarogu. ‘Syrniki’ to popularne danie na śniadanie, które cieszy się miłością zarówno dzieci jak i dorosłych. Lekkie i przepyszne, ulegają pod wpływem ciepła, stając się chrupiące na zewnątrz i miękkie, lekko kremowe w środku. Łączą w sobie słodką nutę twarogu z delikatnym smakiem wanilii- to sprawia, że są niezwykle uniwersalne. Można podawać je z miodem, smetaną, owocami lub czymkolwiek innym, co przyniesie Ci szczęście. Oto twój paszport do kulinarnego doświadczenia pełnego rosyjskiego ducha.
admin
Składniki:
- 250 g twarogu (w kostce)
- 2-4 łyżki cukru
- 1 jajko
- 50 g mąki (2 kopiaste łyżki) + mąka do obtoczenia syrników
- do podania: jogurt, kwaśna śmietana, cukier puder, dżem, owoce
Syrniki, rosyjskie placuszki z twarogu – jak zrobić?
- Twaróg rozgniatamy za pomocą np. widelca. Dodajemy cukier, jajko, na końcu dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Ciasto będzie dość luźne. Na talerzu wysypujemy dodatkową mąkę. Łyżkę zwilżamy wodą, następnie nabieramy porcje sera i obtaczamy go na mące. Możemy pomóc sobie dłońmi i formować okrągłe placuszki. Nadmiar mąki strzepujemy. Na patelnię wlewamy olej/oliwę i smażymy syrniki z obu na złoto. Gdy są upieczone przekładamy je na papierowy ręcznik.
Syrniki – dodatkowe informacje
Do syrników opcjonalnie możemy dodać szczyptę cynamonu lub kardamonu. Syrniki podajemy z owocami, kwaśną śmietaną, jogurtem, cukrem pudrem lub dżemem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: SYPANY DROŻDŻOWIEC CIASTO DROŻDŻOWE BŁYSKAWICZNE BEZ WYRABIANIA EWY WACHOWICZ
Następny przepis: Syrop cukrowy