Sypana light szarlotka dla diabetyka
Wyszukujesz smacznego, a zarazem zdrowego deseru dla swoich najbliższych? Ta specjalna wersja klasycznego przepisu na szarlotkę jest idealna dla osób z cukrzycą lub dla tych, którzy chcą zwracać uwagę na swoją dietę. Sałatka light, która jest sypana, nie tylko ma mniej kalorii, ale także jest prostsza do przygotowania niż jej tradycyjne odpowiedniki. Ze swoimi soczystymi jabłkami i chrupiącym ciastem, ten przepis na dietetyczną szarlotkę sypaną jest nie tylko smaczny, ale także zdrowy. Spróbuj go, a przekonasz się, że zdrowe jedzenie również może być pyszne.
admin
Składniki:
- 1,5 kg startych jabłek
- 1,5 szklanki kaszy manny
- szklanka mąki
- 4 łyżeczki stewii
- pół szklanki płatków owsianych
- 2-3 łyżki dowolnych otrębów
- 2-3 łyżeczki cynamonu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 kostki margaryny (może być wyjęta prosto z zamrażalnika)
Szarlotka light dla diabetyka – jak zrobić?
- Najpierw ucieramy jabłka na drobnych oczkach.
- Osobno w dużej misce mieszamy suche składniki.
- Do blaszki wysmarowanej tłuszczem wysypujemy 1/3 suchych składników. Na to wykładamy połowę startych jabłek. Zasypujemy je kolejną 1/3 częścią składników suchych, które ponownie przykrywamy resztą jabłek. Na wierzchu wysypujemy resztę suchych komponentów i całość pokrywamy cienko pokrojonymi plastrami margaryny.
- Całość pieczemy około 50-60 minut w 180 stopniach.
Szarlotka light dla diabetyka – dodatkowe informacje
Uwaga, jeśli na dno dacie za mało margaryny spód ciasta będzie się bardzo kruszyć!
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Syllabub na różowym winie z malinami
Następny przepis: SYPANY DROŻDŻOWIEC CIASTO DROŻDŻOWE BŁYSKAWICZNE BEZ WYRABIANIA EWY WACHOWICZ