Swojski kurczak w galarecie
Składniki:
- 3 ćwiartki z kurczaka
- 2 marchewki
- pietruszka
- kawałek selera
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego w ziarnach
- 2 kulki ziela angielskiego
- listek laurowy
- łyżeczka soli
- jajko ugotowane na twardo
- 1,5 łyżki żelatyny na ok 400 ml wywaru
- listki natki pietruszki
- listki bazylii do dekoracji
- sok z cytryny
Swojski kurczak w galarecie – jak zrobić?
-
Mięso oczyścić, umyć i włożyć do garnka z marchewką, pietruszką, selerem i zalać wodą. Dodać listek laurowy, ziele, pieprz i sól. Gotować na wolnym ogniu ok. 40 min. Mięso musi lekko odchodzić od kości. Ładnie obrać mięso. Usunąć skórki i kości.
Marchewkę odłożyć, pozostałe warzywa usunąć z wywaru, a wywar przecedzić.
Żelatynę rozpuścić w wywarze (ok. 400 ml).
Na dnie małych salaterek ułożyć pokrojone w plasterki jajko i marchewkę oraz listki pietruszki. Zalać kilkoma łyżkami wywaru z żelatyną. Wstawić do lodówki, żeby wywar stężał.
Mięso drobno postrzępione rozłożyć do salaterek. Zalać pozostałym wywarem z żelatyną. Pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia.
Przed podaniem, wyjąć z salaterek. Okroić brzegi i zanurzyć salaterki na chwilę w ciepłej wodzie, wtedy ładnie porcje się wysuną.
Udekorować według życzenia. Można posypać zielonym groszkiem lub ułożyć listki bazylii. Skropić sokiem z cytryny. Smacznego.
Swojski kurczak w galarecie – dodatkowe informacje
Galaretkę można oczywiście zrobić w jednym naczyniu, a nie w małych salaterkach. Można dodać groszek konserwowy, kukurydzę.