Swojski kurczak w galarecie

Swojski kurczak w galarecie

Swojski kurczak w galarecie to wykwintne i dekoracyjne danie, które pochodzi z polskiej tradycji kulinarnej. Te nietypowe przekąski są często podawane podczas rodzinnych spotkań lub celebrowanych świąt. Przepis ten łączy w sobie aromatyczny smak swojskiego kurczaka z delikatną galaretką. Galaretka jest wykonana z wywaru z samego kurczaka, co dodaje głębi smaku każdemu gryzoniowi. Zrównoważone proporcje wkładki mięsnej i galaretki sprawiają, że danie jest lekkie, a jednocześnie sycące. To również świetny sposób na wykorzystanie resztek niedzielnego obiadu. Swojski kurczak w galarecie na pewno zachwyci nie tylko tradycjonalistów.

Składniki:

  • 3 ćwiartki z kurczaka
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego w ziarnach
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • listek laurowy
  • łyżeczka soli
  • jajko ugotowane na twardo
  • 1,5 łyżki żelatyny na ok 400 ml wywaru
  • listki natki pietruszki
  • listki bazylii do dekoracji
  • sok z cytryny

Swojski kurczak w galarecie – jak zrobić?

  1. Mięso oczyścić, umyć i włożyć do garnka z marchewką, pietruszką, selerem i zalać wodą. Dodać listek laurowy, ziele, pieprz i sól. Gotować na wolnym ogniu ok. 40 min. Mięso musi lekko odchodzić od kości. Ładnie obrać mięso. Usunąć skórki i kości.

    Marchewkę odłożyć, pozostałe warzywa usunąć z wywaru, a wywar przecedzić.

    Żelatynę rozpuścić w wywarze (ok. 400 ml).

    Na dnie małych salaterek ułożyć pokrojone w plasterki jajko i marchewkę oraz listki pietruszki. Zalać kilkoma łyżkami wywaru z żelatyną. Wstawić do lodówki, żeby wywar stężał.

    Mięso drobno postrzępione rozłożyć do salaterek. Zalać pozostałym wywarem z żelatyną. Pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia.

    Przed podaniem, wyjąć z salaterek. Okroić brzegi i zanurzyć salaterki na chwilę w ciepłej wodzie, wtedy ładnie porcje się wysuną.

    Udekorować według życzenia. Można posypać zielonym groszkiem lub ułożyć listki bazylii. Skropić sokiem z cytryny. Smacznego.

Swojski kurczak w galarecie – dodatkowe informacje

Galaretkę można oczywiście zrobić w jednym naczyniu, a nie w małych salaterkach. Można dodać groszek konserwowy, kukurydzę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Swojska wędlina
Następny przepis: Swojskie piwo

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode