Świąteczny żurek Wielkanocny

Świąteczny żurek Wielkanocny

Zapraszam do odkrycia tradycyjnego polskiego przepisu na świąteczny żurek Wielkanocny. Ten pyszny żur stanowi główne danie świątecznego menu w wielu domach, nie tylko ze względu na swoje unikalne smaki, ale także dlatego, że jest niewątpliwie jednym ze symboli Wielkanocy w Polsce. Gęsty, aromatyczny i sycący żurek dostarcza wyjątkowego doświadczenia, które zadowoli nie tylko smakosze tradycyjnej, domowej kuchni, ale także tych, którzy szukają nowych kulinarnych inspiracji. Z naszym przepisem przygotowanie tego dania jest proste i przyjemne, a efekt finalny absolutnie satysfakcjonujący. Spróbuj naszego żurku świątecznego i podkreśl wyjątkowość tych dni.

Składniki:

  • 1 litr zakwasu żytniego
  • 500 g tuszki królika (polecam jako baza na żurek wielkanocny)
  • 500 g kiełbasy wędzonej
  • 300 g boczku wędzonego
  • kilka suszonych prawdziwków
  • 2 łyżki chrzanu
  • 1/2 szklanki śmietany 36%
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 ząbki czosnku
  • sól pieprz mielony do smaku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżka przyprawy do żurku
  • Dodatkowo: jajka gotowane na twardo

Świąteczny żurek wielkanocny – jak zrobić?

  1. Mięso królika myjemy pod bieżącą wodą. Warzywa obieramy zalewamy około 2 litra wody, dodajemy mięso ziele angielskie i liść laurowy, suszone grzyby i gotujemy około 45 minut.
  2. Po upływie tego czasu wywar należy przecedzić i dodać do niego pokrojoną w kawałki cienką wędzoną kiełbasę i boczek i pogotować około 10 minut następnie wlać zakwas żytni dodać czosnek, rozrobioną w małej ilości żurku śmietanę doprawić na koniec chrzanem, majerankiem oraz solą i czarnym pieprzem do smaku, pogotować chwilę i odstawić. Cebulę pokroić w kostkę zrumienić na łyżce oleju, dodać do żurku, wymieszać.
  3. Podawać z cząstkami jajka ugotowanego na twardo.

Świąteczny żurek Wielkanocny – dodatkowe informacje

Żurek świąteczny serwujemy z jajkiem gotowanym na twardo. Można dodać też nieco tartego chrzanu dla mocniejszego smaku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Świąteczny poncz gwiazdkowy sen
Następny przepis: Makaron świderki w sosie grzybowym na ostro

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode