Świąteczny żurek Wielkanocny
Zapraszam do odkrycia tradycyjnego polskiego przepisu na świąteczny żurek Wielkanocny. Ten pyszny żur stanowi główne danie świątecznego menu w wielu domach, nie tylko ze względu na swoje unikalne smaki, ale także dlatego, że jest niewątpliwie jednym ze symboli Wielkanocy w Polsce. Gęsty, aromatyczny i sycący żurek dostarcza wyjątkowego doświadczenia, które zadowoli nie tylko smakosze tradycyjnej, domowej kuchni, ale także tych, którzy szukają nowych kulinarnych inspiracji. Z naszym przepisem przygotowanie tego dania jest proste i przyjemne, a efekt finalny absolutnie satysfakcjonujący. Spróbuj naszego żurku świątecznego i podkreśl wyjątkowość tych dni.
admin
Składniki:
- 1 litr zakwasu żytniego
- 500 g tuszki królika (polecam jako baza na żurek wielkanocny)
- 500 g kiełbasy wędzonej
- 300 g boczku wędzonego
- kilka suszonych prawdziwków
- 2 łyżki chrzanu
- 1/2 szklanki śmietany 36%
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 2 ząbki czosnku
- sól pieprz mielony do smaku
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżka przyprawy do żurku
- Dodatkowo: jajka gotowane na twardo
Świąteczny żurek wielkanocny – jak zrobić?
- Mięso królika myjemy pod bieżącą wodą. Warzywa obieramy zalewamy około 2 litra wody, dodajemy mięso ziele angielskie i liść laurowy, suszone grzyby i gotujemy około 45 minut.
- Po upływie tego czasu wywar należy przecedzić i dodać do niego pokrojoną w kawałki cienką wędzoną kiełbasę i boczek i pogotować około 10 minut następnie wlać zakwas żytni dodać czosnek, rozrobioną w małej ilości żurku śmietanę doprawić na koniec chrzanem, majerankiem oraz solą i czarnym pieprzem do smaku, pogotować chwilę i odstawić. Cebulę pokroić w kostkę zrumienić na łyżce oleju, dodać do żurku, wymieszać.
- Podawać z cząstkami jajka ugotowanego na twardo.
Świąteczny żurek Wielkanocny – dodatkowe informacje
Żurek świąteczny serwujemy z jajkiem gotowanym na twardo. Można dodać też nieco tartego chrzanu dla mocniejszego smaku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Świąteczny poncz gwiazdkowy sen
Następny przepis: Makaron świderki w sosie grzybowym na ostro