Świąteczny sernik z gotowanym budyniem
Cześć! Przybliżam Ci niezwykle pyszny przepis na Świąteczny sernik z gotowanym budyniem. Ten nieodparty deser to ulubione danie wielu rodzin na czas świąt. Wyszukany przepis na puszysty sernik Siostry Anastazji ukłoni się przed Twoim kunsztem kulinarnym, dostarczając Ci wyrafinowanej satysfakcji z pieczenia. Ta bezkonkurencyjna wersja sernika powstała z połączenia tradycyjnego przepisu na sernik z dodatkiem domowego budyniu. Właśnie budyniowy środek nadaje sernikowi unikalnego charakteru. Z pewnością sprawdzi się jako królowa świątecznego stołu.
admin
Składniki:
- Składniki ciasta:
- 10 dag margaryny
- 10 dag cukru pudru
- 10 dag mąki pszennej
- 4 żółtka
- Pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- Składniki masy serowej:
- 1,5 kg zmielonego sera białego
- 12 jaj
- 40 dag cukru
- 30 dag margaryny
- 4 budynie waniliowe bez cukru
- Pół litra mleka
- 10 dag rodzynek
Świąteczny sernik z gotowanym budyniem – jak zrobić?
-
1.
Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtka, na końcu mąkę i proszek do pieczenia. -
2.
Ugotować 2 budynie według przepisu na opakowaniu. Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtka, ser, suche budynie i ugotowany budyń. Dokładnie wymieszać, na końcu dodajemy sparzone rodzynki. Na końcu do masy dodajemy ubite na sztywno białka. -
3.
Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, następnie ciastem wyłożyć spód i boki. Na ciasto wyłożyć ser. Piec w piekarniku w temperaturze 160 stopni przez około 1 godzinę. -
4.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Słowa kluczowe: przepis na puszysty sernik siostry anastazji
Świąteczny sernik z gotowanym budyniem – dodatkowe informacje
Do sernika można dodać również pokrojoną w kostkę, kandyzowaną skórkę pomarańczową
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Świąteczny poncz gwiazdkowy sen
Następny przepis: Makaron świderki w sosie grzybowym na ostro