Świąteczne proste ciasto z białek z kandyzowaną aronią
Świąteczne proste ciasto z białek z kandyzowaną aronią to niezwykła alternatywa dla tradycyjnego makowca czy piernika. Znany i lubiany smak kandyzowanej aronii doskonale komponuje się z delikatnym ciastem na bazie ubitych białek. Prostota wykonania tej wypieki przemawia do tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem, ale i doświadczeni kulinarnie z pewnością docenią ten świąteczny deser. W tym przepisie nie znajdziemy zbyt skomplikowanych składników i kroków, stąd też nazwa – proste ciasto świąteczne. Jest to więc idealna propozycja na nadchodzące święta dla tych, którzy cenią sobie łatwe w wykonaniu, a jednocześnie pyszne ciasta świąteczne.
admin
Składniki:
- Na ciasto:
- 4 białka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki oleju
- 5 łyżek mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru ze skórką cytrynową
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 dag aronii kandyzowanej
- Dodatkowo:
- masło lub margaryna do posmarowania formy
- kasza manna do oprószenia formy
Świąteczne proste ciasto z białek z kandyzowaną aronią – jak zrobić?
- Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy oba cukry i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukrów, dodajemy olej i chwilę ubijamy. Następnie wsypujemy obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy suszoną aronię i dokładnie mieszamy.
- Ciasto przekładamy do okrągłej foremki o średnicy około 20 cm posmarowanej masłem lub margaryną i oprószonej kaszą manną.
- Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone i studzimy.
- Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Słowa kluczowe: proste ciasta świąteczne, łatwe ciasto świąteczne
Świąteczne proste ciasto z białek z kandyzowaną aronią – dodatkowe informacje
Foremka o średnicy około 20 cm. Ciasto można pokroić na 8 porcji.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Świąteczne gołąbki z grzybami leśnymi
Następny przepis: Świąteczny aromatyczny bigos z jałowcem