Świąteczne proste ciasto z białek z kandyzowaną aronią

Świąteczne proste ciasto z białek z kandyzowaną aronią

Świąteczne proste ciasto z białek z kandyzowaną aronią to niezwykła alternatywa dla tradycyjnego makowca czy piernika. Znany i lubiany smak kandyzowanej aronii doskonale komponuje się z delikatnym ciastem na bazie ubitych białek. Prostota wykonania tej wypieki przemawia do tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem, ale i doświadczeni kulinarnie z pewnością docenią ten świąteczny deser. W tym przepisie nie znajdziemy zbyt skomplikowanych składników i kroków, stąd też nazwa – proste ciasto świąteczne. Jest to więc idealna propozycja na nadchodzące święta dla tych, którzy cenią sobie łatwe w wykonaniu, a jednocześnie pyszne ciasta świąteczne.

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 4 białka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 5 łyżek mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru ze skórką cytrynową
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dag aronii kandyzowanej
  • Dodatkowo:
  • masło lub margaryna do posmarowania formy
  • kasza manna do oprószenia formy

Świąteczne proste ciasto z białek z kandyzowaną aronią – jak zrobić?

  1. Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy oba cukry i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukrów, dodajemy olej i chwilę ubijamy. Następnie wsypujemy obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy suszoną aronię i dokładnie mieszamy.
  2. Ciasto przekładamy do okrągłej foremki o średnicy około 20 cm posmarowanej masłem lub margaryną i oprószonej kaszą manną.
  3. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone i studzimy.
  4. Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Słowa kluczowe: proste ciasta świąteczne, łatwe ciasto świąteczne

Świąteczne proste ciasto z białek z kandyzowaną aronią – dodatkowe informacje

Foremka o średnicy około 20 cm. Ciasto można pokroić na 8 porcji.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Świąteczne gołąbki z grzybami leśnymi
Następny przepis: Świąteczny aromatyczny bigos z jałowcem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode