Świąteczna Babka drożdżowa z bakaliami
Zapraszamy do wypróbowania wyjątkowego przepisu na Świąteczną Babkę drożdżową z bakaliami. Ta klasyczna potrawa, o głęboko zakorzenionych polskich tradycjach, jest obecna na wielu świątecznych stołach. Niewiele rzeczy może się równać z kuszącym zapachem świeżo upieczonej babki drożdżowej, która jest jednocześnie miękka jak chmurka i pełna słodkich bakalii. Lubiane przez dzieci i dorosłych, te wspaniałe ciasto doskonale sprawdzi się jako deser po obfitym świątecznym posiłku. Jego smak i aroma na pewno przypomną Ci o domu, ciepłych chwilach przy świątecznym stole i magicznej atmosferze świąt. Wypróbuj ten przepis i poczuj ten niepowtarzalny świąteczny klimat!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 4 czubate szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 125 g rozpuszczonej margaryny
- 50g drożdży
- 3 całe jajka
- 1 szklanka mleka
- bakalie: żurawina, rodzynki, morele, pestki słonecznika (ewentualnie sypki mak)
Świąteczna babka drożdżowa z bakaliami – jak zrobić?
- Podgrzewamy mleko, ciepłe mieszamy trzepaczką z drożdżami, 1/4 szkl. cukru oraz szklanką mąki; odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Całe jajka ubijamy z resztą cukru.
- Mieszamy trzepaczką składniki: rozczyn, ubite jajka, resztę mąki, rozpuszczoną letnią margarynę, dodajemy bakalie (wcześniej wymieszane w mące).
- Teraz ugniatamy ciasto ręką.
- Wykładamy ciasto do brytfanki (mnie ciasta starczyło na formę babki oraz na 1/3 keksówki, do ciasta do keksówki dodałam obok bakalii jw., także sypki mak).
- Po 40 min. pieczenia w temp. 175 stop. góra – dół babka gotowa, po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Świąteczna Babka drożdżowa z bakaliami – dodatkowe informacje
Po przełożeniu ciasta do brytfanki – przykryłam jeszcze na ok. 10 min ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sweet chili sos - czyli sos słodko - ostry
Następny przepis: Świąteczna kutia