suszone kanie

suszone kanie

Zanurzmy się w tradycję przygotowywania suszonych kanii. Tradycja ta jest wyjątkowo popularna wśród grzybiarzy, którzy uwielbiają smak tego specyficznego grzyba i chcą go mieć pod ręką przez cały rok. Suszenie grzybów jest doskonałym sposobem na ich przechowywanie, a zarazem wzmocnienie smaku. Aromat suszonych kanii jest intensywny i bogaty, a ich smak jest niepowtarzalny. Przepis ten sprawdzi się doskonale przed długotrwałymi wyprawami lub jako dodatek do wielu potraw, takich jak zupy, sosy czy pieczenia.

Składniki:

  • najlepsze są średniej wielkości kapelusze kań

Suszone kanie – jak zrobić?

  1. Kanie oczyszczamy i suszymy najlepiej w suszarce lub piekarniku w temperaturze 50 stopni C. Ususzone kanie przechowujemy w suchym miejscu. Ja używam papierowych woreczków po mące lub cukrze i w zimie trzymam nad kaloryferem.

suszone kanie – dodatkowe informacje

Pokruszonych suszonych kanii używamy do zagęszczania sosów, zup, bigosu oraz do dań mięsnych.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sushi z jarmużem, ogórkiem, krabem i łososiem
Następny przepis: Suszone jabłka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode