Surówka z selerem naciowym i jabłkiem

Surówka z selerem naciowym i jabłkiem

Surówka z selera naciowego i jabłka to niezwykle prosta, ale zarazem smakowita propozycja na lekki, zdrowy dodatek do obiadu. Seler naciowy, z jego unikalnym, lekko korzennym smakiem doskonale komponuje się ze słodko-kwaśnymi jabłkami tworząc orzeźwiającą kompozycję. Ta surówka jest nie tylko pełna witamin, ale i cudownie chrupiąca. Jej lekka, orzeźwiająca nuta idealnie podkreśli smak różnych dań, dodając im świeżości. Czy szykujesz polędwicę, pieczeń czy grillowane ryby – ta surówka z selera naciowego zawsze się sprawdzi. Bez względu na to, jakiego typu potrawy preferujesz, ten przepis jest uniwersalny i zawsze smakuje wybornie.

Składniki:

  • 1/2 małej główki sałaty lodowej
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 średnie jabłko
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1-2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sos:
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżki płynnego miodu
  • sól
  • pieprz

Surówka z selerem naciowym i jabłkiem – jak zrobić?

  1. Przygotuj składniki:

    • Sałata lodowa – rozdrabnij na małe kawałki.
    • Łodygi selera – pokrój w cienkie plasterki.
    • Jabłko – obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Natychmiast skrop sokiem z cytryny i wymieszaj.
  2. Przygotuj sos:

    • Do jogurtu dodaj miód, szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj.
  3. Przygotuj surówkę:

    • Przełóż sałatę, seler i jabłko do miski.
    • Polej sosem i dokładnie wymieszaj.
  4. Podawanie:

    • Posyp surówkę posiekanym szczypiorkiem.

Seler naciowy surówka przepis, seler naciowy surówka przepisy, seler naciowy surówka, surówka z selera naciowego do obiadu

Surówka z selerem naciowym i jabłkiem – dodatkowe informacje

Sałatę można porwać palcami lub pokroić nożem ceramicznym lub plastikowym.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Surówka z Selera Naciowego do obiadu ;)
Następny przepis: Surówka z zielonego ogórka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode