Surówka z rzodkwi japońskiej i jabłka
Surówka z rzodkwi japońskiej i jabłka to lekki, zdrowy i kolorowy dodatek do każdego posiłku. Ta japońska odmiana rzodkwi, zwana również daikonem, wprowadzi do Twojej kuchni egzotyczną nutę. W połączeniu z jabłkiem daje niebanalny efekt zarówno pod względem smaku, jak i konsystencji. Jest to idealny sposób, aby dodać do diety ważne składniki odżywcze, a jednocześnie cieszyć się wyjątkową kompozycją smaków. Dzięki swojej prostocie, ten przepis na surówkę z rzodkwi japońskiej jest idealny dla tych, którzy chcą eksplorować nowe smaki, jednocześnie dbając o zdrowe odżywianie. Ciesz się tą pyszną surówką!
admin
Składniki:
- 1 rzodkiew japońska (daikon, „sopel lodu”)
- 1 duże jabłko
- 1/2 cytryny
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1 płaska łyżeczka cukru
- szczypta soli
- do dekoracji: listki zielonej pietruszki i wiórki skórki cytrynowej
Surówka z rzodkwi japońskiej i jabłka – jak zrobić?
- Rzodkiew japońską obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jabłko również obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Natychmiast skrapiamy sokiem z połowy cytryny. Jabłko dokładnie mieszamy z sokiem cytrynowym.
- Łączymy ścierki rzodkwi japońskiej i jabłka z sokiem. Dodajemy sól, cukier i jogurt naturalny. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
- Surówkę dekorujemy wiórkami skórki cytrynowej i listkami zielonej pietruszki.
Surówka z rzodkwi japońskiej i jabłka – dodatkowe informacje
Z podanej ilości składników otrzymamy 3-4 porcje surówki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Surówka z pora marchwi i jabłka
Następny przepis: Surówka z selera, jabłka i marchewki