Surówka z pora marchwi i jabłka
Surówka z pora, marchwi i jabłka to pyszne danie, które stanowi niewielki odskok od tradycyjnej surówki. Połączenie tych składników daje nietypową, ale niezwykle smaczną kompozycję, idealną jako dodatek do dań rybnych. Marchewka wprowadza lekko słodkawy smak, który doskonale kontrastuje z lekko pikantnym smakiem pora. Natomiast jabłko dodaje kwasowości i świeżości, uzupełniając jednocześnie smak pozostałych składników. Surówka jest prosta i szybka do przygotowania, idealna dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie, a jednocześnie szukają zdrowych i smacznych przystawek o unikalnym smaku. Przekonaj się sam!
admin
Składniki:
- -jeden średni por
- -jedna większa marchew
- -jedno duże lub dwa mniejsze kwaskowe jabłka
- -płaska łyżka majonezu
- -łyżka jogurtu greckiego
- -sól
Surówka z pora marchwi i jabłka – jak zrobić?
-
1.
Białą część pora cienko pokroić, sparzyć wrzątkiem, osączyć i posolić. - Do wystudzonego pora dodać startą na grubych oczkach marchewkę i jabłko.
- Majonez wymieszać z jogurtem, połączyć z surówką.
- Gdyby była za ostra można dodać odrobinę cukru, a gdy ktoś lubi kwaśniejszą dodać sok z cytryny.
Surówka z pora marchwi i jabłka – dodatkowe informacje
Surówka pasuje do kotletów gryczanych, do ryby.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Surówka z pora,sałaty lodowej i marchewki.
Następny przepis: Surówka z rzodkwi japońskiej i jabłka