Surówka z pora i marchewki

Surówka z pora i marchewki

Zdrowa i pełna smaku, surówka z pora i marchewki to idealny dodatek do wielu potraw. Ten wyjątkowy przepis zaskoczy Cię swoją prostotą, a jednocześnie zachwyci intensywnością smaków. Dzięki temu przepisowi nauczymy się, jak prawidłowo sparzyć pora i jak sprawić, aby surówka była chrupiąca i świeża. Por, znanym również pod nazwą selera naciowego, jest skarbnicą witamin i minerałów. Surówka z pora i marchewki jest nie tylko łatwym w przygotowaniu, smacznym posiłkiem, ale także zdrowym wyborem dla najbardziej wymagających smakoszy.

Składniki:

  • 1 duża por
  • 1 marchewka
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz do smaku

Surówka z pora i marchewki – jak zrobić?

  1. 1.
    Por oczyszczamy z niepotrzebnych zielonych liści, myjemy i dokładnie osuszamy.
  2. 2.
    Marchewkę obieramy, myjemy i osuszamy.
  3. 3.
    Por kroimy w cienkie pół krążki. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  4. 4.
    Przygotowane warzywa mieszamy z majonezem, śmietaną i musztardą.
  5. 5.
    Na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ostawiamy na chwilę, żeby składniki się przegryzły.

Porady – Dodatkowe informacje

Pora możemy również sparzyć gorącą wodą, będzie wtedy łagodniejszy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Surówka z modrej kapusty
Następny przepis: Surówka z pora,sałaty lodowej i marchewki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode