Surówka z pora i marchewki
Zdrowa i pełna smaku, surówka z pora i marchewki to idealny dodatek do wielu potraw. Ten wyjątkowy przepis zaskoczy Cię swoją prostotą, a jednocześnie zachwyci intensywnością smaków. Dzięki temu przepisowi nauczymy się, jak prawidłowo sparzyć pora i jak sprawić, aby surówka była chrupiąca i świeża. Por, znanym również pod nazwą selera naciowego, jest skarbnicą witamin i minerałów. Surówka z pora i marchewki jest nie tylko łatwym w przygotowaniu, smacznym posiłkiem, ale także zdrowym wyborem dla najbardziej wymagających smakoszy.
admin
Składniki:
- 1 duża por
- 1 marchewka
- 2-3 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i pieprz do smaku
Surówka z pora i marchewki – jak zrobić?
-
1.
Por oczyszczamy z niepotrzebnych zielonych liści, myjemy i dokładnie osuszamy. -
2.
Marchewkę obieramy, myjemy i osuszamy. -
3.
Por kroimy w cienkie pół krążki. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. -
4.
Przygotowane warzywa mieszamy z majonezem, śmietaną i musztardą. -
5.
Na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ostawiamy na chwilę, żeby składniki się przegryzły.
Porady – Dodatkowe informacje
Pora możemy również sparzyć gorącą wodą, będzie wtedy łagodniejszy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Surówka z modrej kapusty
Następny przepis: Surówka z pora,sałaty lodowej i marchewki.