Surówka z marchwi z pomarańczą i jabłkiem

Surówka z marchwi z pomarańczą i jabłkiem

Surówka z marchwi z pomarańczą i jabłkiem to orzeźwiająca i pełna witalności propozycja na zdrowy dodatek do każdego posiłku. Łączy w sobie słodycz marchwi, rześkość jabłka i cytrusowy akcent pomarańczy. Ta kolorowa, kwaskowato-słodka kompozycja w sam raz do grillowanych mięs, pieczonego kurczaka a nawet do ryb. Tętm surówka jest nie tylko smaczna, ale i pożywna – dostarcza organizmowi niezbędnych witamin i składników mineralnych. A jej różnorodne smaki i aromaty zachwycą zarówno dzieci, jak i dorosłych. Bez wątpienia to jedna z najprostszych, a zarazem najsmaczniejszych surówek.

Składniki:

  • 3 średnie marchewki
  • 1 duża pomarańcza
  • 1 małe jabłko
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka syropu pomarańczowego
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego

Surówka z marchwi z pomarańczą i jabłkiem – jak zrobić?

  1. 1.Pomarańczę, jabłko i marchew umyć i obrać. Z jabłka usunąć gniazda nasienne, pokroić jabłko na bardzo cienkie plasterki, a następnie w małe słupki, skropić sokiem z cytryny. Pomarańczę pokroić w kosteczkę, a marchew zetrzeć na drobnej tarce. Warzywa połączyć razem. Syrop z pomarańczy, miód, olej wymieszać razem i połączyć z surówką.

Surówka z marchwi z pomarańczą i jabłkiem – dodatkowe informacje

Zamiast miodem można posłodzić surówkę cukrem pudrem, zamiast syropu pomarańczowego możemy użyć np. cytrynowego.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Surówka z marchwi z orzechami i żurawiną
Następny przepis: Surówka z modrej kapusty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode