Surówka z marchwi z pomarańczą i jabłkiem
Surówka z marchwi z pomarańczą i jabłkiem to orzeźwiająca i pełna witalności propozycja na zdrowy dodatek do każdego posiłku. Łączy w sobie słodycz marchwi, rześkość jabłka i cytrusowy akcent pomarańczy. Ta kolorowa, kwaskowato-słodka kompozycja w sam raz do grillowanych mięs, pieczonego kurczaka a nawet do ryb. Tętm surówka jest nie tylko smaczna, ale i pożywna – dostarcza organizmowi niezbędnych witamin i składników mineralnych. A jej różnorodne smaki i aromaty zachwycą zarówno dzieci, jak i dorosłych. Bez wątpienia to jedna z najprostszych, a zarazem najsmaczniejszych surówek.
admin
Składniki:
- 3 średnie marchewki
- 1 duża pomarańcza
- 1 małe jabłko
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka syropu pomarańczowego
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
Surówka z marchwi z pomarańczą i jabłkiem – jak zrobić?
- 1.Pomarańczę, jabłko i marchew umyć i obrać. Z jabłka usunąć gniazda nasienne, pokroić jabłko na bardzo cienkie plasterki, a następnie w małe słupki, skropić sokiem z cytryny. Pomarańczę pokroić w kosteczkę, a marchew zetrzeć na drobnej tarce. Warzywa połączyć razem. Syrop z pomarańczy, miód, olej wymieszać razem i połączyć z surówką.
Surówka z marchwi z pomarańczą i jabłkiem – dodatkowe informacje
Zamiast miodem można posłodzić surówkę cukrem pudrem, zamiast syropu pomarańczowego możemy użyć np. cytrynowego.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Surówka z marchwi z orzechami i żurawiną
Następny przepis: Surówka z modrej kapusty