Surówka z marchewki z selerem naciowym
Przygotowując zdrowe, domowe posiłki, nie możemy zapominać o warzywach. Surówka z marchewki i selera naciowego to pyszna, kolorowa propozycja dodatku do obiadu. Wspaniale smakuje zarówno z mięsem, rybami, jak i potrawami wegetariańskimi. Jest nie tylko urozmaiceniem diety, ale także prawdziwą bombą witaminową. Marchew dostarcza nam beta-karotenu, a seler jest źródłem ważnych dla naszego organizmu minerałów. Ta surówka to oszczędność czasu – jej szybkie przygotowanie to ogromny plus. Prosta, ale efektowna kompozycja składników przyciągnie uwagę nawet najmłodszych.
admin
Składniki:
- 3 średnie marchewki
- 1 jabłko (winne)
- 2 łodygi selera naciowego
- czubata łyżka majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżki śmietany 12%
- łyżeczka musztardy stołowej
- sól
- przyprawa uniwersalna
- pieprz
Surówka z marchewki z selerem naciowym – jak zrobić?
-
1.
Marchewkę i jabłko obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (ja zawsze używam do tego malaksera). Selera umyć i pokroić w cienkie talarki, połączyć z marchewką.
-
2.
Dodać majonez, jogurt, śmietanę musztardę i przyprawy. Dość dużo pieprzu, natomiast ostrożnie z solą i przyprawą uniwersalną – nie przesolić, aby surówka nie straciła swoich walorów smakowych.
-
3.
Wszystko razem dokładnie wymieszać.
-
4.
Smacznego!
Surówka z marchewki z selerem naciowym – dodatkowe informacje
Najlepiej do ścierania marchewki użyć malaksera i tarczy z małymi oczkami, lub tarki, ale takiej która ma średniej wielkości oczka aby marchewka miała wyraziste wiórki. W przeciwnym razie zrobi się papka.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Surówka z marchewki i ananasa
Następny przepis: Surówka z marchewki i rodzynek