Surówka z marchewki z selerem naciowym

Surówka z marchewki z selerem naciowym

Przygotowując zdrowe, domowe posiłki, nie możemy zapominać o warzywach. Surówka z marchewki i selera naciowego to pyszna, kolorowa propozycja dodatku do obiadu. Wspaniale smakuje zarówno z mięsem, rybami, jak i potrawami wegetariańskimi. Jest nie tylko urozmaiceniem diety, ale także prawdziwą bombą witaminową. Marchew dostarcza nam beta-karotenu, a seler jest źródłem ważnych dla naszego organizmu minerałów. Ta surówka to oszczędność czasu – jej szybkie przygotowanie to ogromny plus. Prosta, ale efektowna kompozycja składników przyciągnie uwagę nawet najmłodszych.

Składniki:

  • 3 średnie marchewki
  • 1 jabłko (winne)
  • 2 łodygi selera naciowego
  • czubata łyżka majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki śmietany 12%
  • łyżeczka musztardy stołowej
  • sól
  • przyprawa uniwersalna
  • pieprz

Surówka z marchewki z selerem naciowym – jak zrobić?

  1. 1.

    Marchewkę i jabłko obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (ja zawsze używam do tego malaksera). Selera umyć i pokroić w cienkie talarki, połączyć z marchewką.

  2. 2.

    Dodać majonez, jogurt, śmietanę musztardę i przyprawy. Dość dużo pieprzu, natomiast ostrożnie z solą i przyprawą uniwersalną – nie przesolić, aby surówka nie straciła swoich walorów smakowych.

  3. 3.

    Wszystko razem dokładnie wymieszać.

  4. 4.

    Smacznego!

Surówka z marchewki z selerem naciowym – dodatkowe informacje

Najlepiej do ścierania marchewki użyć malaksera i tarczy z małymi oczkami, lub tarki, ale takiej która ma średniej wielkości oczka aby marchewka miała wyraziste wiórki. W przeciwnym razie zrobi się papka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Surówka z marchewki i ananasa
Następny przepis: Surówka z marchewki i rodzynek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode