Surówka z marchewki z rodzynkami
Surówka z marchewki z rodzynkami to doskonała propozycja dla wszystkich, którzy poszukują lekkiego, ale zarazem sycącego dodatku do swojego posiłku. Jest to tradycyjna polska potrawa, która doskonale komponuje się zarówno z mięsami, jak i daniami wegetariańskimi. Wyrazisty smak marchewki idealnie harmonizuje ze słodkawymi rodzynkami, tworząc niezwykle smakowitą kompozycję. Ta surówka to prawdziwa eksplozja smaków oraz bogactwo witamin i minerałów. Przy jej przygotowaniu niezwykle istotne jest świeże, najlepiej ekologiczne, warzywa. Najlepsza będzie marchewka z lokalnej uprawy, a rodzynki dodadzą nie tylko smaku, ale i koloru.
admin
Składniki:
- 2 marchewki
- 2 łyżki rodzynek
- 1 łyżeczka oleju
- sok z cytryny
- sól
Surówka z marchewki z rodzynkami – jak zrobić?
- Marchewki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Rodzynki 5 minut moczymy w ciepłej wodzie.
- Starte marchewki kropimy odrobiną soku z cytryny, troszkę solimy i dodajemy olej, oraz rodzynki odsączone z wody.
- Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki, żeby marchewka trochę zmiękła.
Słowa kluczowe: surówka z marchewki i rodzynek, surówka z marchewki i rodzynek
Surówka z marchewki z rodzynkami – dodatkowe informacje
Zamiast rodzynek można dodać starte na tarce jabłko.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Surówka z marchewki i rodzynek
Następny przepis: Surówka z marchwii Gordona Ramseya