Surówka z kalarepy, rzodkiewki i ogórka ze słodką śmietaną i koperkiem

Surówka z kalarepy, rzodkiewki i ogórka ze słodką śmietaną i koperkiem

Surówka z kalarepy, rzodkiewki i ogórka ze słodką śmietaną i koperkiem to doskonałe, lekkie danie, które równie dobrze sprawdzi się jako przekąska, jak i dodatek do obiadu. Świeże, chrupiące warzywa, połączone z delikatną słodkością śmietany i wyrazistym smakiem koperku tworzą niepowtarzalną, orzeźwiającą kompozycję. Ta prosta i szybka surówka jest nie tylko smaczna, ale także zdrowa – kalarepa, rzodkiewka i ogórek są bogate w wiele wartościowych składników odżywczych. Przygotowując tę surówkę, dajemy sobie szansę na cieszenie się smakiem i korzyściami zdrowotnymi płynącymi z tych warzyw.

Składniki:

  • połowa dużej kalarepy
  • połowa dużego ogórka szklarniowego
  • 6 rzodkiewek
  • 1 łyżeczka suszonego koperku lub świeżego
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki 36% lub 18%
  • sól, pieprz i sok z cytryny do smaku

Surówka z kalarepy, rzodkiewki i ogórka ze słodką śmietaną i koperkiem – jak zrobić?

  1. 1.

    Kalarepę i rzodkiewki ścieramy na tarle o grubych oczkach. Ogórka przekrawamy na pół i przy pomocy łyżeczki wydrążamy środek, następnie kroimy odrobinę grubiej niż na mizerię. Po wymieszaniu i doprawieniu surówka gotowa do chrupania:)

Surówka z kalarepy, rzodkiewki i ogórka ze słodką śmietaną i koperkiem – dodatkowe informacje

Zamiast słodkiej śmietanki można użyć mniej kalorycznego jogurtu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Surówka z kalarepy w towarzystwie marchewki , jabłka i pora z nutą cytryny i czosnku
Następny przepis: Surówka z kapusty kiszonej i pora

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode