Surówka z kalarepy, rzodkiewki i ogórka ze słodką śmietaną i koperkiem
Surówka z kalarepy, rzodkiewki i ogórka ze słodką śmietaną i koperkiem to doskonałe, lekkie danie, które równie dobrze sprawdzi się jako przekąska, jak i dodatek do obiadu. Świeże, chrupiące warzywa, połączone z delikatną słodkością śmietany i wyrazistym smakiem koperku tworzą niepowtarzalną, orzeźwiającą kompozycję. Ta prosta i szybka surówka jest nie tylko smaczna, ale także zdrowa – kalarepa, rzodkiewka i ogórek są bogate w wiele wartościowych składników odżywczych. Przygotowując tę surówkę, dajemy sobie szansę na cieszenie się smakiem i korzyściami zdrowotnymi płynącymi z tych warzyw.
admin
Składniki:
- połowa dużej kalarepy
- połowa dużego ogórka szklarniowego
- 6 rzodkiewek
- 1 łyżeczka suszonego koperku lub świeżego
- 2 łyżki słodkiej śmietanki 36% lub 18%
- sól, pieprz i sok z cytryny do smaku
Surówka z kalarepy, rzodkiewki i ogórka ze słodką śmietaną i koperkiem – jak zrobić?
-
1.
Kalarepę i rzodkiewki ścieramy na tarle o grubych oczkach. Ogórka przekrawamy na pół i przy pomocy łyżeczki wydrążamy środek, następnie kroimy odrobinę grubiej niż na mizerię. Po wymieszaniu i doprawieniu surówka gotowa do chrupania:)
Surówka z kalarepy, rzodkiewki i ogórka ze słodką śmietaną i koperkiem – dodatkowe informacje
Zamiast słodkiej śmietanki można użyć mniej kalorycznego jogurtu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Surówka z kalarepy w towarzystwie marchewki , jabłka i pora z nutą cytryny i czosnku
Następny przepis: Surówka z kapusty kiszonej i pora