Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka
Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka to zdrowy i smaczny dodatek do każdego posiłku. Idealna dla osób szukających odżywczych i smakowitych przepisów pełnych witamin. Ta surówka, dzięki połączeniu chrupiącej rzodkwi, słodkiej marchewki i soczystego jabłka, dostarcza orzeźwiającego i lekko słodkiego smaku. Takie połączenie warzyw i owoców jest nie tylko pyszne, ale też zdrowe. Dolna linia, jeżeli szukasz przepisu na uniwersalny dodatek do posiłku, który jest zarówno lekki jak i sycący, to surówka z rzodkwi, marchewki i jabłka jest świetnym wyborem. To prosty sposób na dodanie do diety więcej warzyw i owoców.
admin
Składniki:
- 450 g białej rzodkwi
- 1 marchewka
- 1 małe jabłko
- 1 łyżka posiekanego koperku
- DODATKI
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka majonezu light
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru pudru*
- sól i pieprz do smaku
- * Możemy użyć także cukru pudru z ksylitolu lub erytrytolu
Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka – jak zrobić?
- Wszystkie warzywa obieramy ze skórki. Na tarce o grubych oczkach najpierw ścieramy białą rzodkiew i odciskamy ją delikatnie z nadmiaru soku. Następnie ścieramy jabłko i marchewkę, a koperek drobno siekamy.
- Do małej miseczki dodajemy śmietanę, majonez, sok z cytryny, cukier puder, sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy. Powstały sos dodajemy do startych warzyw i ponownie mieszamy. Gotową surówkę wstawiamy do lodówki dla właściwego przejścia smaków i aromatów.
Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka – dodatkowe informacje
Przed podaniem surówkę warto przemieszać oraz doprawić ewentualnie solą i pieprzem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: surówka witaminka z białej kapusty
Następny przepis: Surówka z brokuła