surówka witaminka z białej kapusty

surówka witaminka z białej kapusty

Przygotowując surówkę witaminka z białej kapusty, stawiamy na proste składniki, które połączone ze sobą tworzą niezwykle zdrową i smaczną mieszankę. Kapusta biała, będąca głównym składnikiem tej surówki, to prawdziwa bomba witaminowa. Dodatek innych warzyw sprawia, że danie jest jeszcze bardziej kolorowe i atrakcyjne. Surówka witaminka to doskonałe uzupełnienie codziennego menu, szczególnie dla tych, którzy zdecydowali się na zdrowy tryb życia. Dzięki swej prostocie i szybkości przygotowania, idealnie sprawdzi się na codzienność oraz jako dodatek do obiadu czy kolacji. To smakowity sposób na dostarczenie organizmowi niezbędnych składników odżywczych.

Składniki:

  • 1,5 kg kapusty białej
  • 2 sztuki marchwi
  • 2 sztuki cebuli
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżki cukru kryształ
  • 1 łyżeczka soli
  • ZALEWA:
  • 0,5 szklanki octu
  • 0,5 szklanki wody
  • 3 – 4 łyżki cukru kryształ
  • łyżeczka soli
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek

Surówka „witaminka” z białej kapusty – jak zrobić?

  1. Składniki zalewy zagotować i odstawić do wystygnięcia.
  2. Oczyścić i obrać warzywa.
  3. Kapustę poszatkować i posiekać. Marchew zetrzeć na grubej tartce. Cebulę pokroić w kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekać.
  4. Rozdrobnione warzywa wrzucić do miski, dodać sól i cukier, wymieszać.
  5. Zimną zalewę przelać do miski z warzywami i wymieszać.

Słowa kluczowe: witaminka, surówki

surówka witaminka z białej kapusty – dodatkowe informacje

Surówka dzięki zalewie nie traci swoich wartości odżywczych i długo zachowuje świeżość jak i swój wyjątkowy smak.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Surówka z białej kapusty jak u chińczyka
Następny przepis: Surówka z białej kapusty do słoików

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode