Surówka z białej kapusty jak u chińczyka
Zgłodniali miłośnicy kuchni azjatyckiej docenią naszą surówkę z białej kapusty jak u chińczyka. Ten kuszący przepis pozwoli odmienić bliską wszystkim domową kapustę, podając ją w oryginalnej, egzotycznej odsłonie. Kapusta będzie mieć delikatny, oszałamiający sos na bazie octu i oleju, które dodatkowo ją zakonserwują. Dzięki temu przepisowi łatwo poznacie niepowtarzalny, wschodni smak i aromat tej popularnej potrawy. Ta wyjątkowa surówka będzie nie tylko smaczna, ale i zdrowa, a jej przygotowanie zajmie Wam tylko kilka minut. To świetne danie dla tych, którzy cenią sobie prostotę i smak zdrowego jedzenia.
admin
Składniki:
- – biała kapusta (średnia)
- – 2 marchewki
- – 2 cebule
- Zalewa:
- – 1/2 szkl, octu 10%
- – 1 szkl. oleju
- – 1 szkl. cukru
- – 1 łyżeczka soli
Surówka z białej kapusty „jak u chińczyka” – jak zrobić?
-
1.
Białą kapustę myjemy i szatkujemy. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, a następnie obieramy cebulę i kroimy w „piórka”. -
2.
Do garnka wlewamy ocet, olej, wsypujemy cukier i sól, następnie zagotowujemy. -
3.
Gdy zalewa wystygnie, należy nią zalać wszystkie pokrojone składniki i dokładnie wymieszać.
Surówka z białej kapusty jak u chińczyka – dodatkowe informacje
Surówka z białej kapusty jak u chińczyka najlepiej smakuje następnego dnia, jak wszystkie składniki „się przegryzą”. Długo zachowuje świeżość.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: surówka wiosenna do obiadu
Następny przepis: surówka witaminka z białej kapusty