Surówka z białej kapusty jak u chińczyka

Surówka z białej kapusty jak u chińczyka

Zgłodniali miłośnicy kuchni azjatyckiej docenią naszą surówkę z białej kapusty jak u chińczyka. Ten kuszący przepis pozwoli odmienić bliską wszystkim domową kapustę, podając ją w oryginalnej, egzotycznej odsłonie. Kapusta będzie mieć delikatny, oszałamiający sos na bazie octu i oleju, które dodatkowo ją zakonserwują. Dzięki temu przepisowi łatwo poznacie niepowtarzalny, wschodni smak i aromat tej popularnej potrawy. Ta wyjątkowa surówka będzie nie tylko smaczna, ale i zdrowa, a jej przygotowanie zajmie Wam tylko kilka minut. To świetne danie dla tych, którzy cenią sobie prostotę i smak zdrowego jedzenia.

Składniki:

  • – biała kapusta (średnia)
  • – 2 marchewki
  • – 2 cebule
  • Zalewa:
  • – 1/2 szkl, octu 10%
  • – 1 szkl. oleju
  • – 1 szkl. cukru
  • – 1 łyżeczka soli

Surówka z białej kapusty „jak u chińczyka” – jak zrobić?

  1. 1.
    Białą kapustę myjemy i szatkujemy. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, a następnie obieramy cebulę i kroimy w „piórka”.
  2. 2.
    Do garnka wlewamy ocet, olej, wsypujemy cukier i sól, następnie zagotowujemy.
  3. 3.
    Gdy zalewa wystygnie, należy nią zalać wszystkie pokrojone składniki i dokładnie wymieszać.

Surówka z białej kapusty jak u chińczyka – dodatkowe informacje

Surówka z białej kapusty jak u chińczyka najlepiej smakuje następnego dnia, jak wszystkie składniki „się przegryzą”. Długo zachowuje świeżość.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: surówka wiosenna do obiadu
Następny przepis: surówka witaminka z białej kapusty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode