surówka witaminka z białej kapusty
Przygotowując surówkę witaminka z białej kapusty, stawiamy na proste składniki, które połączone ze sobą tworzą niezwykle zdrową i smaczną mieszankę. Kapusta biała, będąca głównym składnikiem tej surówki, to prawdziwa bomba witaminowa. Dodatek innych warzyw sprawia, że danie jest jeszcze bardziej kolorowe i atrakcyjne. Surówka witaminka to doskonałe uzupełnienie codziennego menu, szczególnie dla tych, którzy zdecydowali się na zdrowy tryb życia. Dzięki swej prostocie i szybkości przygotowania, idealnie sprawdzi się na codzienność oraz jako dodatek do obiadu czy kolacji. To smakowity sposób na dostarczenie organizmowi niezbędnych składników odżywczych.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1,5 kg kapusty białej
- 2 sztuki marchwi
- 2 sztuki cebuli
- pęczek natki pietruszki
- 3 łyżki cukru kryształ
- 1 łyżeczka soli
- ZALEWA:
- 0,5 szklanki octu
- 0,5 szklanki wody
- 3 – 4 łyżki cukru kryształ
- łyżeczka soli
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
Surówka „witaminka” z białej kapusty – jak zrobić?
- Składniki zalewy zagotować i odstawić do wystygnięcia.
- Oczyścić i obrać warzywa.
- Kapustę poszatkować i posiekać. Marchew zetrzeć na grubej tartce. Cebulę pokroić w kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekać.
- Rozdrobnione warzywa wrzucić do miski, dodać sól i cukier, wymieszać.
- Zimną zalewę przelać do miski z warzywami i wymieszać.
Słowa kluczowe: witaminka, surówki
surówka witaminka z białej kapusty – dodatkowe informacje
Surówka dzięki zalewie nie traci swoich wartości odżywczych i długo zachowuje świeżość jak i swój wyjątkowy smak.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Surówka z białej kapusty jak u chińczyka
Następny przepis: Surówka z białej kapusty do słoików