Sułtański tort daktylowy z kremem sezamowym

Sułtański tort daktylowy z kremem sezamowym

Każdy, kto choć raz spróbował kopca daktylowego wie, że to prawdziwy rarytas i radość dla podniebienia. „Sułtański tort daktylowy z kremem sezamowym” to propozycja dla amatorów egzotycznych smaków i ciekawych połączeń. Wyjątkowy smak daktyli idealnie komponuje się z nutą sezamu, a całość przywodzi na myśl bliskowschodnie desery. Ta królewska propozycja to idealny smakołyk na specjalne okazje. Czyż można sobie wyobrazić coś bardziej wykwintnego niż tort sułtański? Zachwyć swoich gości tym egzotycznym ciastem i poczuj się jak w krajach, gdzie słońce zachodzi najpóźniej.

Składniki:

  • na tort:
  • 200 g suszonych daktyli
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • na krem:
  • 200 g pasty tahini z kakao
  • 200 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • ponadto:
  • sezam, suszone daktyle

Sułtański tort daktylowy z kremem sezamowym – jak zrobić?

  1. Zacznij od przygotowania tortu. Daktyle włóż do miski, zalej je wrzątkiem tak aby je przykrywał, odstaw pod przykryciem do napęcznienia na co najmniej godzinę. Po tym czasie odlej wodę a daktyle zblenduj na mus. W dużej misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Następnie, nie przerywając ucierania wlej do nich cienką strużką olej rzepakowy. Do ubitej masy dodaj daktyle i połowę mąki. Wymieszaj mikserem na małych obrotach do połączenia składników. Dodaj resztę mąki oraz proszek do pieczenia i sodę, zmiksuj tak jak wcześniej do połączenia składników. Ciasto przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tortownica o średnicy 18 cm). Wstaw ciasto do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piecz przez 45 minut do suchego patyczka. Gotowe ciasto wystudź.
  2. Serek mascarpone wyjmij z lodówki aby nabrało temperatury pokojowej. Mascarpone zmiksuj z pastą sezamową i cukrem pudrem na gładką masę.
  3. Wystudzony tort podziel na trzy krążki, w razie potrzeby zetnij wierzch aby krążki były równe. Krążki ciasta przełóż kremem, wierzch i boki kremu również posmaruj kremem. Wierzch ciasta możesz udekorować okruchami ze ściętej górki z wierzchu ciasta lub posypać ziarenkami sezamu. Przed podaniem schłódź tort w lodówce przez co najmniej godzinę.

xxxx – dodatkowe informacje

Jeśli nie uda Ci się zakupić tahini z dodatkiem kakao możesz z powodzeniem użyć zwykłego i dodać do niego łyżkę kakao


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Suflet marchewkowo-mięsny z dodatkiem fety
Następny przepis: Suflet ziemniaczano-serowy z tymiankiem i sałatka ze szparagów, pomidorów i sera pleśniowego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode