Suflet marchewkowo-mięsny z dodatkiem fety
Ciesz się wyjątkowym smakiem sufletu marchewkowo-mięsnego z dodatkiem fety. Ten przepis to połączenie pięknych smaków – słodkości marchewki, pikantności mięsa oraz delikatności fety. To propozycja dla tych, którzy szukają oryginalnych dań do podania na stół. Suflet pokochają nie tylko mięsożercy, ale także osoby preferujące dania lekkie i pełne warzyw. Niezależnie od okazji, to danie zawsze sprawdzi się jako smakowity sposób na wprowadzenie odrobiny finezji do codziennego menu. Ten suflet mięsny z pewnością zachwyci zarówno gości, jak i domowników swoim wyglądem i smakiem.
Piotr Zieliński
Składniki:
- SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
- 1 udko z kurczaka
- 1 opakowanie sera feta (270 gram, ja miałam niebieskie opakowanie)
- 2 duże marchewki
- CZWARTY SKŁADNIK
- 3 jajka (koniecznie temperatura pokojowa)
- Dodatkowo
- 2 ziela angielskie
- 1 listek laurowy
- ok 1 łyżeczki rozmarynu
- 3 ziarenka pieprzu
- szczypta curry
- pół łyżeczki vegety
- troszkę cukru (ok pół łyżeczki)
- sól, pieprz
- masło i bułka tarta (do foremek)
- Do dekoracji
- szczypiorek lub bazylia
Suflet marchewkowo-mięsny z dodatkiem fety – jak zrobić?
- Marchew obrać, opłukać i zetrzeć na tartce o małych oczkach. Posypać cukrem, wymieszać, zakryć i wstawić do lodówki.
- Udko opłukać, zalać wodą i gdy zacznie się gotować dodać ziele, liść, rozmaryn, pieprz w ziarenkach, curry i Vegetę. Gotować do miękkości mięsa. Wyjąć udko, oddzielić mięso od kości.
- Oddzielić żółtka od białek. Żółtka, kawałki mięsa, szczyptę pieprzu, marchew i ser feta zmiksować w malakserze (ja dodałam jeszcze 5 łyżek wywaru z mięsa). Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nastawić piekarnik na 180 stopni. Foremki natłuścić i obficie wysypać bułką tartą (spód i brzegi).
- Pianę wymieszać z masą. Należy to robić delikatnie, ale dokładnie drewnianą łopatką. Napełnić foremki żaroodporne tak około 3/4 pojemności. Wyrównać. Od razu wstawić do piekarnika (inaczej krzywo urośnie) i piec około 35-40 min. Suflet ozdobić szczypiorkiem lub bazylią.
- Suflet podawać od razu po wyjęciu, bo jak wiadomo dość szybko opada.
Porady – dodatkowe informacje
Piana z białek musi być ubita idealnie na sztywną pianę. Można dodać paprykę ostrą w proszku, czosnek lub przyprawę do gyrosa. Podczas pieczenia nie otwierać piekarnika, suflet należy wyjąć delikatnie. Podczas miksowania składników ser feta dodawać stopniowo i kosztować, czy potrawa nie jest za słona (ja dałam cały, ponieważ dla mnie nie było słone, ale jeśli ktoś stwierdzi, że trzeba dać np. pół kostki, to nic się z sufletem nie stanie i śmiało można dawać tyle, ile chcemy).
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Suflet a'la brownies
Następny przepis: Sułtański tort daktylowy z kremem sezamowym