Suflet marchewkowo-mięsny z dodatkiem fety

Suflet marchewkowo-mięsny z dodatkiem fety

Ciesz się wyjątkowym smakiem sufletu marchewkowo-mięsnego z dodatkiem fety. Ten przepis to połączenie pięknych smaków – słodkości marchewki, pikantności mięsa oraz delikatności fety. To propozycja dla tych, którzy szukają oryginalnych dań do podania na stół. Suflet pokochają nie tylko mięsożercy, ale także osoby preferujące dania lekkie i pełne warzyw. Niezależnie od okazji, to danie zawsze sprawdzi się jako smakowity sposób na wprowadzenie odrobiny finezji do codziennego menu. Ten suflet mięsny z pewnością zachwyci zarówno gości, jak i domowników swoim wyglądem i smakiem.

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
  • 1 udko z kurczaka
  • 1 opakowanie sera feta (270 gram, ja miałam niebieskie opakowanie)
  • 2 duże marchewki
  • CZWARTY SKŁADNIK
  • 3 jajka (koniecznie temperatura pokojowa)
  • Dodatkowo
  • 2 ziela angielskie
  • 1 listek laurowy
  • ok 1 łyżeczki rozmarynu
  • 3 ziarenka pieprzu
  • szczypta curry
  • pół łyżeczki vegety
  • troszkę cukru (ok pół łyżeczki)
  • sól, pieprz
  • masło i bułka tarta (do foremek)
  • Do dekoracji
  • szczypiorek lub bazylia

Suflet marchewkowo-mięsny z dodatkiem fety – jak zrobić?

  1. Marchew obrać, opłukać i zetrzeć na tartce o małych oczkach. Posypać cukrem, wymieszać, zakryć i wstawić do lodówki.
  2. Udko opłukać, zalać wodą i gdy zacznie się gotować dodać ziele, liść, rozmaryn, pieprz w ziarenkach, curry i Vegetę. Gotować do miękkości mięsa. Wyjąć udko, oddzielić mięso od kości.
  3. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka, kawałki mięsa, szczyptę pieprzu, marchew i ser feta zmiksować w malakserze (ja dodałam jeszcze 5 łyżek wywaru z mięsa). Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nastawić piekarnik na 180 stopni. Foremki natłuścić i obficie wysypać bułką tartą (spód i brzegi).
  4. Pianę wymieszać z masą. Należy to robić delikatnie, ale dokładnie drewnianą łopatką. Napełnić foremki żaroodporne tak około 3/4 pojemności. Wyrównać. Od razu wstawić do piekarnika (inaczej krzywo urośnie) i piec około 35-40 min. Suflet ozdobić szczypiorkiem lub bazylią.
  5. Suflet podawać od razu po wyjęciu, bo jak wiadomo dość szybko opada.

Porady – dodatkowe informacje

Piana z białek musi być ubita idealnie na sztywną pianę. Można dodać paprykę ostrą w proszku, czosnek lub przyprawę do gyrosa. Podczas pieczenia nie otwierać piekarnika, suflet należy wyjąć delikatnie. Podczas miksowania składników ser feta dodawać stopniowo i kosztować, czy potrawa nie jest za słona (ja dałam cały, ponieważ dla mnie nie było słone, ale jeśli ktoś stwierdzi, że trzeba dać np. pół kostki, to nic się z sufletem nie stanie i śmiało można dawać tyle, ile chcemy).


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Suflet a'la brownies
Następny przepis: Sułtański tort daktylowy z kremem sezamowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode