Strudel z jabłkami i orzechami

Strudel z jabłkami i orzechami

Strudel z jabłkami i orzechami to wyjątkowo pyszne, odżywcze i kuszące danie deserowe o głębokim smaku i aromacie, pochodzące z kuchni austriackiej. Ten delikatny, chrupiący wypiek, wypełniony słodkimi, soczystymi jabłkami i chrupiącymi orzechami to niemalże synonim jesieni. Jesienny strudel swym aromatem i smakiem przypomina dom, ciepło i spokój. Połączenie tradycyjnego ciasta z kwaśnymi jabłkami i orzechami czynią z niego idealny deser na każdą okazję. To wykwintne danie z pewnością umili spotkania rodzinne, a także zachwyci znajomych i przyjaciół, stając się prawdziwą gwiazdą każdego popołudniowego spotkania przy kawie.

Składniki:

  • 250g mąki
  • 30g masła w kawałku + 100g masła roztopionego
  • 90ml wody
  • szczypta soli
  • 1kg jabłek
  • 100g rodzynek (mogą być dowolne bakalie)
  • 50g dowolnych orzechów
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • 5 łyżek bułki tartej
  • cukier puder do posypania

Strudel z jabłkami i orzechami – jak zrobić?

  1. Mąkę przesiać do miski, dodać masło pokrojone w kawałki, jajko, wodę, sól i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce przez min. 1 godzinę.
  2. Jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić w małe plasterki. Dodać orzechy, rodzynki, bułkę tartą, cukier, cukier waniliowy i cynamon oraz połowę (50g) roztopionego masła. Odstawić do momentu schłodzenia ciasta.
  3. Schłodzone ciasto rozwałkować na cienki podłużny placek, posmarować resztą roztopionego masła. Ułożyć owoce na jednym brzegu i bardzo delikatnie zwinąć.
  4. Strudel przekładamy delikatnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 60 min. w temp. 190 st. C na złocisty kolor. Posypać cukrem pudrem.

Strudel z jabłkami i orzechami – dodatkowe informacje

Można podawać zarówno na ciepło np. z lodami, jak i na zimno np. do kawy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Strudel francuski z jabłkami
Następny przepis: Stryki śląskie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode