Strudel z jabłkami i orzechami
Strudel z jabłkami i orzechami to wyjątkowo pyszne, odżywcze i kuszące danie deserowe o głębokim smaku i aromacie, pochodzące z kuchni austriackiej. Ten delikatny, chrupiący wypiek, wypełniony słodkimi, soczystymi jabłkami i chrupiącymi orzechami to niemalże synonim jesieni. Jesienny strudel swym aromatem i smakiem przypomina dom, ciepło i spokój. Połączenie tradycyjnego ciasta z kwaśnymi jabłkami i orzechami czynią z niego idealny deser na każdą okazję. To wykwintne danie z pewnością umili spotkania rodzinne, a także zachwyci znajomych i przyjaciół, stając się prawdziwą gwiazdą każdego popołudniowego spotkania przy kawie.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 250g mąki
- 30g masła w kawałku + 100g masła roztopionego
- 90ml wody
- szczypta soli
- 1kg jabłek
- 100g rodzynek (mogą być dowolne bakalie)
- 50g dowolnych orzechów
- 2 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1-2 łyżeczki cynamonu
- 5 łyżek bułki tartej
- cukier puder do posypania
Strudel z jabłkami i orzechami – jak zrobić?
- Mąkę przesiać do miski, dodać masło pokrojone w kawałki, jajko, wodę, sól i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce przez min. 1 godzinę.
- Jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić w małe plasterki. Dodać orzechy, rodzynki, bułkę tartą, cukier, cukier waniliowy i cynamon oraz połowę (50g) roztopionego masła. Odstawić do momentu schłodzenia ciasta.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na cienki podłużny placek, posmarować resztą roztopionego masła. Ułożyć owoce na jednym brzegu i bardzo delikatnie zwinąć.
- Strudel przekładamy delikatnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 60 min. w temp. 190 st. C na złocisty kolor. Posypać cukrem pudrem.
Strudel z jabłkami i orzechami – dodatkowe informacje
Można podawać zarówno na ciepło np. z lodami, jak i na zimno np. do kawy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Strudel francuski z jabłkami
Następny przepis: Stryki śląskie