Strucla z marcepanem
Strucla z marcepanem to słodkość, która smakuje jak święta. To połączenie delikatnego ciasta, aromatycznego nadzienia z marcepanu, orzechów i rodzynek, otulonego cienką warstwą lukru. Strucla marcepanowa jest idealna na śniadanie czy podwieczorek, ale też na rodzinne spotkania i świąteczne okazje. Dla wielu kojarzy się z domowym ciepłem i beztroską atmosferą świąt. Łatwo sposób przygotowania i magia smaku sprawiają, że ten przepis z pewnością zasługuje na uwagę. Smakowita strucla z marcepanem jest jedną z tych rzeczy, które po prostu trzeba spróbować!
admin
Składniki:
- Ciasto:
– 0,5 kg mąki pszennej,
– 3 żółtka,
– 4 dkg drożdży,
– 1/2 szklanki cukru,
– 4 łyzki mleka,
– 2 cukry waniliowe,
– 20 dkg masła,
– szczypta soli,
– 10 dkg migdałow w płatkach,
– 15 dkg rodzynek,
– 10 dkg mieszanki kandyzowanej.
Marcepan:
– 20 dkg marcepanu,
– 50 g skórki pomaranczowej.
dodatkowo:
– 10 dkg masła,
– cukier puder do posypania
– folia aluminiowa
Strucla z marcepanem – jak zrobić?
-
Ciasto:
- Masło rozpuszczać i ostudzić.
- Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, 3 łyżkami cukru i 3 łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut do wyrośnięcia.
- Pozostałą mąkę przesiać przez sitko, wsypać do miski, dodać pozostały cukier, cukier waniliowy, sól, żółtka i zaczyn. Mieszać, a następnie wyrabiać ciasto. Dolewać wystudzone masło. Wyrabiać, gdy ciasto będzie już jednolite dodawać migdały, rodzynki i kandyzowaną skórkę. Ciasto formować w kulę i odstawić na godzinę do wyrośnięcia (pod przykryciem).
-
Marcepan:
- Do marcepanu dodawać skórkę pomarańczową i wyrabiać, aby uzyskać jednolitą masę. Formować wałek o długości około 30 cm.
- Ciasto po wyrośnięciu formować na kształt owala, na środek układać wałek z marcepana. Zakładać jedną część ciasta na marcepan i drugą nakładać na pierwszą warstwę ciasta. Zlepić boki strucli. Owinąć ją ciasno folią aluminiową, aby nie straciła kształtu i przekładać do keksówki. Zostawić na około 20-30 minut do wyrośnięcia.
- Struclę wkładać do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu smarować ją roztopionym masłem i posypać cukrem pudrem.
Strucla z marcepanem – dodatkowe informacje
Szczelnie owinięta w woreczek lub scierkę strucla może stać ok 2 tygodni.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Strucla orzechowa
Następny przepis: Strudel francuski z jabłkami