Strucla z marcepanem

Strucla z marcepanem

Strucla z marcepanem to słodkość, która smakuje jak święta. To połączenie delikatnego ciasta, aromatycznego nadzienia z marcepanu, orzechów i rodzynek, otulonego cienką warstwą lukru. Strucla marcepanowa jest idealna na śniadanie czy podwieczorek, ale też na rodzinne spotkania i świąteczne okazje. Dla wielu kojarzy się z domowym ciepłem i beztroską atmosferą świąt. Łatwo sposób przygotowania i magia smaku sprawiają, że ten przepis z pewnością zasługuje na uwagę. Smakowita strucla z marcepanem jest jedną z tych rzeczy, które po prostu trzeba spróbować!

Składniki:

  • Ciasto:

    – 0,5 kg mąki pszennej,

    – 3 żółtka,

    – 4 dkg drożdży,

    – 1/2 szklanki cukru,

    – 4 łyzki mleka,

    – 2 cukry waniliowe,

    – 20 dkg masła,

    – szczypta soli,

    – 10 dkg migdałow w płatkach,

    – 15 dkg rodzynek,

    – 10 dkg mieszanki kandyzowanej.

  • Marcepan:

    – 20 dkg marcepanu,

    – 50 g skórki pomaranczowej.

    dodatkowo:

    – 10 dkg masła,

    – cukier puder do posypania

    – folia aluminiowa

Strucla z marcepanem – jak zrobić?

  1. Ciasto:

    • Masło rozpuszczać i ostudzić.
    • Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, 3 łyżkami cukru i 3 łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut do wyrośnięcia.
    • Pozostałą mąkę przesiać przez sitko, wsypać do miski, dodać pozostały cukier, cukier waniliowy, sól, żółtka i zaczyn. Mieszać, a następnie wyrabiać ciasto. Dolewać wystudzone masło. Wyrabiać, gdy ciasto będzie już jednolite dodawać migdały, rodzynki i kandyzowaną skórkę. Ciasto formować w kulę i odstawić na godzinę do wyrośnięcia (pod przykryciem).
  2. Marcepan:

    • Do marcepanu dodawać skórkę pomarańczową i wyrabiać, aby uzyskać jednolitą masę. Formować wałek o długości około 30 cm.
  3. Ciasto po wyrośnięciu formować na kształt owala, na środek układać wałek z marcepana. Zakładać jedną część ciasta na marcepan i drugą nakładać na pierwszą warstwę ciasta. Zlepić boki strucli. Owinąć ją ciasno folią aluminiową, aby nie straciła kształtu i przekładać do keksówki. Zostawić na około 20-30 minut do wyrośnięcia.
  4. Struclę wkładać do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu smarować ją roztopionym masłem i posypać cukrem pudrem.

Strucla z marcepanem – dodatkowe informacje

Szczelnie owinięta w woreczek lub scierkę strucla może stać ok 2 tygodni.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Strucla orzechowa
Następny przepis: Strudel francuski z jabłkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode