Strucla orzechowa

Strucla orzechowa

Zapraszamy do wypróbowania przepisu na tradycyjną struclę orzechową. To smakowite ciasto drożdżowe wypełnione soczysta, aromatyczną masą z gorzkiej czekolady, mleka i świeżych orzechów. Przepis na struclę orzechową ma wiele wariantów, ale ten, który prezentujemy, to autorska interpretacja popularnej strucli makowej Ewy Wachowicz. Delikatne, pachnące ciasto przyjemnie kontrastuje z intensywnym smakiem masy orzechowej. Strucla z orzechami zachwyca równie dobrze podczas świątecznych spotkań rodziny, jak i na co dzień, jako pyszny dodatek do popołudniowej kawy.

Składniki:

  • Składniki ciasto:
  • ½ kg mąki
  • 2 jajka
  • 50 g cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1/8 l ciepłego mleka
  • 150 g masła
  • Szczypta soli
  • 1 średni ziemniak, ugotowany, wystudzony i przetarty przez praskę
  • Nadzienie:
  • 2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka rumu
  • 100 g marmolady brzoskwiniowej
  • Lukier:
  • Sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka rumu
  • Cukier puder – 100 g
  • Papier do pieczenia

Strucla orzechowa – jak zrobić?

  1. Z wykorzystaniem Ewy Wachowicz przeprowadzono następujące etapy:
  2. Do miski przesypać mąkę.
  3. Wyrobić drożdże: zrobić wgłębienie w mące, wsypać łyżeczkę cukru, wlać 3 łyżki ciepłego mleka i rozkruszyć drożdże. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby drożdże wyrosły.
  4. Jajka roztrzepać w kubku i odlać niewielką ilość, której użyjemy do posmarowania strucli.
  5. Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostałe składniki oprócz masła.
  6. Stopić masło, przestudzić je, a następnie dodać do ciasta.
  7. Wyrabiać ciasto, aż stanie się gładkie i będzie odstawało od ręki.
  8. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, aby wyrosło.
  9. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na dwie części.
  10. Rozwałkować ciasto na prostokąty, a następnie posmarować masą orzechową.
  11. Skleić ciasto w roladę i przeciąć ją ostrym nożem na pół, zostawiając jeden koniec nie przecięty.
  12. Owinąć obie połówki strucli wokół siebie.
  13. Ułożyć strucle w formie wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.
  14. Posmarować strucle pozostałym jajkiem.
  15. Wstawić strucle do podgrzanego piekarnika i piec przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.
  16. Po upieczeniu strucle odłożyć na kratkę kuchenną do wystudzenia.
  17. Przygotować lukier i polać nim wystudzone strucle.
  18. Schłodzić strucle.

Słowa kluczowe: strucla makowa Ewy Wachowicz, masa orzechowa do strucli, strucla z orzechami, strucla makowa przepis Ewy Wachowicz, strucla orzechowa.

Porady – Dodatkowe informacje

1. Ciasto strucli orzechowej można zamiast lukrem polać gotową polewą czekoladową.

2. Jeśli nie posiadamy miodu, można go zastąpić 150 g cukru.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Strucla makowa na biszkopcie
Następny przepis: Strucla z marcepanem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode