Strucla orzechowa
Zapraszamy do wypróbowania przepisu na tradycyjną struclę orzechową. To smakowite ciasto drożdżowe wypełnione soczysta, aromatyczną masą z gorzkiej czekolady, mleka i świeżych orzechów. Przepis na struclę orzechową ma wiele wariantów, ale ten, który prezentujemy, to autorska interpretacja popularnej strucli makowej Ewy Wachowicz. Delikatne, pachnące ciasto przyjemnie kontrastuje z intensywnym smakiem masy orzechowej. Strucla z orzechami zachwyca równie dobrze podczas świątecznych spotkań rodziny, jak i na co dzień, jako pyszny dodatek do popołudniowej kawy.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Składniki ciasto:
- ½ kg mąki
- 2 jajka
- 50 g cukru
- 30 g świeżych drożdży
- 1/8 l ciepłego mleka
- 150 g masła
- Szczypta soli
- 1 średni ziemniak, ugotowany, wystudzony i przetarty przez praskę
- Nadzienie:
- 2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżka rumu
- 100 g marmolady brzoskwiniowej
- Lukier:
- Sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka rumu
- Cukier puder – 100 g
- Papier do pieczenia
Strucla orzechowa – jak zrobić?
- Z wykorzystaniem Ewy Wachowicz przeprowadzono następujące etapy:
- Do miski przesypać mąkę.
- Wyrobić drożdże: zrobić wgłębienie w mące, wsypać łyżeczkę cukru, wlać 3 łyżki ciepłego mleka i rozkruszyć drożdże. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby drożdże wyrosły.
- Jajka roztrzepać w kubku i odlać niewielką ilość, której użyjemy do posmarowania strucli.
- Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostałe składniki oprócz masła.
- Stopić masło, przestudzić je, a następnie dodać do ciasta.
- Wyrabiać ciasto, aż stanie się gładkie i będzie odstawało od ręki.
- Odstawić ciasto w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, aby wyrosło.
- Po wyrośnięciu ciasto podzielić na dwie części.
- Rozwałkować ciasto na prostokąty, a następnie posmarować masą orzechową.
- Skleić ciasto w roladę i przeciąć ją ostrym nożem na pół, zostawiając jeden koniec nie przecięty.
- Owinąć obie połówki strucli wokół siebie.
- Ułożyć strucle w formie wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.
- Posmarować strucle pozostałym jajkiem.
- Wstawić strucle do podgrzanego piekarnika i piec przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.
- Po upieczeniu strucle odłożyć na kratkę kuchenną do wystudzenia.
- Przygotować lukier i polać nim wystudzone strucle.
- Schłodzić strucle.
Słowa kluczowe: strucla makowa Ewy Wachowicz, masa orzechowa do strucli, strucla z orzechami, strucla makowa przepis Ewy Wachowicz, strucla orzechowa.
Porady – Dodatkowe informacje
1. Ciasto strucli orzechowej można zamiast lukrem polać gotową polewą czekoladową.
2. Jeśli nie posiadamy miodu, można go zastąpić 150 g cukru.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Strucla makowa na biszkopcie
Następny przepis: Strucla z marcepanem