Strogonow Aneczki
Czy jest coś ważniejszego od posiłku przygotowanego z miłością i radosnym entuzjazmem? Oto Strogonow Aneczki, odzwierciedlenie sztuki kulinarnych umiejętności oraz uczucia, które oddała w tej potrawie osoba, od której pochodzi ten wyjątkowy przepis. Zapierająca dech w piersiach hojność smaków, biorąca swój początek z najwyższej jakości składników, zamienia zwykły posiłek w prawdziwe doznanie. Strogonow to klasyczna potrawa, ale wyjątkowe sekrety Aneczki dodają jej nieocenionego uroku i głębi, czyniąc ją jeszcze bardziej apetyczną. Ten przepis to wyjątkowa wizja pysznego strogonowa. Zanurz się więc w kosmiczne doznania smaku, które zapewni Ci ta wyjątkowa zupa strogonowa.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 80 dag szynki wieprzowej
- 1 puszka zielonego groszku konserwowego
- 2 czerwone papryki
- 50 dag świeżych pieczarek
- 2 cebule
- 6 ogórków konserwowych
- 1 l wody
- 2 łyżeczki papryczki ostrej w proszku
- 2 liście laurowe
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka majeranku
- 2 kostki rosołowe (drobiowa i wołowa)
- olej
- sól
- pieprz
- Vegeta
Strogonow aneczki – jak zrobić?
-
Mięso kroimy na drobne kawałki przyprawiamy pieprzem i solą, posypujemy majerankiem i podsmażamy na oleju na rumiany kolor. Mięso razem z olejem na którym się smażyło przekładamy do garnka. -
Pieczarki myjemy i obieramy . Obrane pieczarki kroimy w plasterki i mieszamy z cebulą pokrojoną w kostkę . Całość dusimy na oleju , aż cebula i pieczarki zmiękną .Przekładamy do garnka. -
Paprykę kroimy w słupki i dodajemy do mięsa i reszty składników. -
Ogórki kroimy w grubą kostkę . -
Groszek przelewamy wodą , odsączamy i dodajemy do garnka. - Wszystkie składniki mieszamy i zalewamy 1 l wody. Dodajemy kostki rosołowe, liście laurowe , paprykę ostrą w proszku i wszystko razem gotujemy aż mięso będzie miękkie. Gdy mięso zmięknie dodajemy koncentrat pomidorowy i podprawiamy śmietaną. Całość doprawiamy do smaku.
Strogonow Aneczki – dodatkowe informacje
Dla osób które nie lubią pikantnych smaków, proponuję dodać tylko jedną łyżkę papryczki ostrej.