Strogonow
Czy znasz już sekretny przepis na strogonow Siostry Anastazji? Ta niezwykła propozycja będzie doskonałym pomysłem na rodzinny obiad z niepowtarzalnym aromatem, który przypomni Ci domowe smaki. Delikatne kawałki wołowiny, kremowy sos oraz idealnie dobrany zestaw przypraw. Właśnie one tworzą wyjątkowy smak tego tradycyjnego rosyjskiego dania. Z pewnością przekona do siebie nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Przepis jest niezwykle prosty, a efekt jest spektakularny. Wystarczy poświęcić nieco czasu, aby cieszyć się niezrównanym smakiem dania prosto z kuchni Siostry Anastazji. Jeśli jesteś gotowy na kulinarną przygodę, ten przepis jest właśnie dla Ciebie!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 80 dag mięsa wołowego (najlepsza ligawa)
- 1 cebula
- 20 dag smalcu
- 30 dag pieczarek
- groszek konserwowy
- 1 czerwona papryka
- przecier pomidorowy (mały słoik)
- przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra
Strogonow – jak zrobić?
- Mięso umyć i pokroić w poprzek włókien w paski długości 5 cm. Oprószyć przyprawami i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Następnie przełożyć do garnka, podlewać wodą (w sumie około 8 szklanek) i dusić.
- Rozdrobnić cebulę, pieczarki – podsmażyć i dodać do mięsa. Pod koniec gotowania dodać pokrojoną paprykę, groszek konserwowy i lekko zagęścić mąką (4 łyżki).
Strogonow – dodatkowe informacje
Ważne jest, aby wołowinę kroić w poprzek włókien, aby mięsko było miękkie i soczyste.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Strogonow Aneczki
Następny przepis: Strogonow z wołowina , papryką i pieczarkami