Sticky buns czyli bułeczki w karmelu

Sticky buns czyli bułeczki w karmelu

Sticky buns, czyli bułeczki w karmelu, to tradycyjne amerykańskie słodkości, które podbiły serca smakoszy na całym świecie. Ich nazwa pochodzi od specyficznej konsystencji – są zarówno miękkie i puszyste w środku, jak i lekko klejące na zewnątrz. Sekret stanowi składnik, który je wyróżnia – karmel. Bułeczki te są doskonałym pomysłem na weekendowe śniadanie czy szybką przekąskę. To jedno z tych ciast, które doskonale smakują prosto z piekarnika. Nie można zapominać o prawdziwej duszy sticky buns – cynamonie, który nadaje im charakterystycznego aromatu i smaku.

Składniki:

  • Składniki na 16 bułeczek:
  • Na ciasto drożdżowe:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 20g drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 60g miękkiego masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • Na posypkę cynamonową:
  • 40g stopionego masła
  • pół szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • Na glazurę karmelową:
  • 80g masła
  • pół szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki mleka (można pominąć)
  • 3/4 szklanki posiekanych orzechów (dowolnych, mogą być mieszane)

Sticky buns czyli bułeczki w karmelu – jak zrobić?

  1. Ciasto: drożdże rozprowadzamy z cukrem i kilkoma łyżkami ciepłego mleka, dodajemy 2 łyżki mąki i powstanie Nam zaczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier i masło i rękami ugniatamy, by połączyło się z suchymi składnikami (tak jak kruszonkę). Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn, resztę mleka i jajko i mieszamy. Potem ciasto zagniatamy kilka minut na stolnicy. W rękach rozcieramy kilka kropel oleju, smarujemy ciasto, wkładamy do miski i odstawiamy pod ściereczką w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny (do podwojenia objętości).Następnie ciasto ponownie krótko zagniatamy i rozwałkowujemy na duży prostokąt grubości około 1cm.
  2. Posypka: cynamon mieszamy z cukrem. Roztopionym masłem smarujemy rozwałkowane ciasto, posypujemy obficie mieszanką cynamonowo – cukrową. Ciasto zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku. Kroimy na 16 kawałków.
  3. Glazura: wszystkie składniki umieszczamy w rondelku. Podgrzewamy mieszając aż wszystko się rozpuści. Zagotowujemy i podgrzewamy około 4-5 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Glazurę wylewamy do formy do pieczenia wysmarowanej masłem. Na glazurę wsypujemy równomiernie orzechy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
  4. Na przestudzonym karmelu układamy pokrojone kawałki ciasta w odstępach około 1cm. Formę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Wyrośnięte bułeczki pieczemy około 40 minut w 180 stopniach, jeśli zaczną się zbyt mocno rumienić przykrywamy formę folią aluminiową.
  5. Po upieczeniu formę z bułeczkami odstawiamy na 15 minut do przestudzenia, następnie formę odwracamy do góry nogami i bułeczki przekładamy na talerz lub deskę. Najlepiej smakują na ciepło.

Sticky buns – dodatkowe informacje

Dodatkowo do nadzienia (posypki cynamonowej) można dodać pokrojone w kostkę jabłko.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Steki ze schabu z masłem czosnkowym
Następny przepis: Stipsy (kurczak) jak z KFC

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode