Sticky buns czyli bułeczki w karmelu
Sticky buns, czyli bułeczki w karmelu, to tradycyjne amerykańskie słodkości, które podbiły serca smakoszy na całym świecie. Ich nazwa pochodzi od specyficznej konsystencji – są zarówno miękkie i puszyste w środku, jak i lekko klejące na zewnątrz. Sekret stanowi składnik, który je wyróżnia – karmel. Bułeczki te są doskonałym pomysłem na weekendowe śniadanie czy szybką przekąskę. To jedno z tych ciast, które doskonale smakują prosto z piekarnika. Nie można zapominać o prawdziwej duszy sticky buns – cynamonie, który nadaje im charakterystycznego aromatu i smaku.
admin
Składniki:
- Składniki na 16 bułeczek:
- Na ciasto drożdżowe:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 20g drożdży
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 60g miękkiego masła
- 1/4 szklanki cukru
- pół łyżeczki soli
- Na posypkę cynamonową:
- 40g stopionego masła
- pół szklanki brązowego cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- Na glazurę karmelową:
- 80g masła
- pół szklanki brązowego cukru
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki mleka (można pominąć)
- 3/4 szklanki posiekanych orzechów (dowolnych, mogą być mieszane)
Sticky buns czyli bułeczki w karmelu – jak zrobić?
- Ciasto: drożdże rozprowadzamy z cukrem i kilkoma łyżkami ciepłego mleka, dodajemy 2 łyżki mąki i powstanie Nam zaczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier i masło i rękami ugniatamy, by połączyło się z suchymi składnikami (tak jak kruszonkę). Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn, resztę mleka i jajko i mieszamy. Potem ciasto zagniatamy kilka minut na stolnicy. W rękach rozcieramy kilka kropel oleju, smarujemy ciasto, wkładamy do miski i odstawiamy pod ściereczką w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny (do podwojenia objętości).Następnie ciasto ponownie krótko zagniatamy i rozwałkowujemy na duży prostokąt grubości około 1cm.
- Posypka: cynamon mieszamy z cukrem. Roztopionym masłem smarujemy rozwałkowane ciasto, posypujemy obficie mieszanką cynamonowo – cukrową. Ciasto zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku. Kroimy na 16 kawałków.
- Glazura: wszystkie składniki umieszczamy w rondelku. Podgrzewamy mieszając aż wszystko się rozpuści. Zagotowujemy i podgrzewamy około 4-5 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Glazurę wylewamy do formy do pieczenia wysmarowanej masłem. Na glazurę wsypujemy równomiernie orzechy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
- Na przestudzonym karmelu układamy pokrojone kawałki ciasta w odstępach około 1cm. Formę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Wyrośnięte bułeczki pieczemy około 40 minut w 180 stopniach, jeśli zaczną się zbyt mocno rumienić przykrywamy formę folią aluminiową.
- Po upieczeniu formę z bułeczkami odstawiamy na 15 minut do przestudzenia, następnie formę odwracamy do góry nogami i bułeczki przekładamy na talerz lub deskę. Najlepiej smakują na ciepło.
Sticky buns – dodatkowe informacje
Dodatkowo do nadzienia (posypki cynamonowej) można dodać pokrojone w kostkę jabłko.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Steki ze schabu z masłem czosnkowym
Następny przepis: Stipsy (kurczak) jak z KFC