Stek z rostbefu wołowego
Miłośnicy mięsnej uczty docenią ten przepis na stek z rostbefu wołowego. Ten kawałek mięsa, pochodzący z tylnej części karku, jest niezwykle soczysty, a zarazem delikatny. Jego przyrządzenie nie jest trudne, ale wymaga ostrożności, aby nie przesmażyć i nie zniszczyć tym samym naturalnych walorów rostbefu. Właściwy stek z rostbefu powinien być chrupiący na zewnątrz i miękki w środku, a przyprawiony jedynie solą i pieprzem, by podkreślić naturalny smak wołowiny. Przepis ten doskonale sprawdzi się na eleganckim obiedzie, jak i przy weekendowym grillu.
admin
Składniki:
- Stek z rostbefu – 150g
- Łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- Łyżka oliwy
- Sól, pieprz
Stek z rostbefu wołowego – jak zrobić?
- Zaczynamy pracę od wstawienia naczynia żaroodpornego do piekarnika i włączenia go na temp 160 stopni.
- Stek myjemy, oczyszczamy z błon, osuszamy ręcznikiem i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy do niego rozgnieciony czosnek. Uważajcie aby go nie przypalić bo masło będzie do wyrzucenia! Jak aromat będzie się unosił po kuchni, a czosnek się zarumieni ściągamy go z patelni i dodajemy łyżkę oliwy. Na środek patelni kładziemy stek, smażymy go przez 3 minuty z każdej strony.
- W między czasie rozgrzewamy patelnie grillową. Gdy stek skończy się smażyć wrzucamy go na rozgrzaną patelnię grillową i smażymy po 10 sekund z każdej strony.
- Stek wkładamy do naczynia żaroodpornego i smażymy 6 minut.
- Następnie gdy mięso będzie już gotowe, odkładamy je i dajemy mu odpocząć. Następnie solimy.
Porady – Dodatkowe informacje
Mięso powinno być w temp otoczenia, więc nie można użyć mięsa wyciągniętego bezpośrednio z lodówki.
Panuje reguła, że aby stek pozostał soczysty powinien odpoczywać połowę czasu przygotowania.
Stek możemy podawać z salsą warzywną i pieczonymi ziemniaczkami.
Mięso wołowe ma tak dobry smak, że nie musimy dodawać żadnych przypraw, bo mogą zdominować smak mięsa.
Z powyższego przepisu uzyskacie stek well done. Jeżeli chcecie uzyskać medium, skróćcie czas obróbki cieplnej – a najlepiej użycie termometru.
Aby uzyskać odpowiedni stek dla siebie warto użyć termometru spożywczego:
Stek krwisty (rare) – 41-46 °C
Stek pół-krwisty (medium) – 56-62°C
Stek wysmażony (well done) – 75°C