Stek z rostbefu wołowego

Stek z rostbefu wołowego

Miłośnicy mięsnej uczty docenią ten przepis na stek z rostbefu wołowego. Ten kawałek mięsa, pochodzący z tylnej części karku, jest niezwykle soczysty, a zarazem delikatny. Jego przyrządzenie nie jest trudne, ale wymaga ostrożności, aby nie przesmażyć i nie zniszczyć tym samym naturalnych walorów rostbefu. Właściwy stek z rostbefu powinien być chrupiący na zewnątrz i miękki w środku, a przyprawiony jedynie solą i pieprzem, by podkreślić naturalny smak wołowiny. Przepis ten doskonale sprawdzi się na eleganckim obiedzie, jak i przy weekendowym grillu.

Składniki:

  • Stek z rostbefu – 150g
  • Łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • Łyżka oliwy
  • Sól, pieprz

Stek z rostbefu wołowego – jak zrobić?

  1. Zaczynamy pracę od wstawienia naczynia żaroodpornego do piekarnika i włączenia go na temp 160 stopni.
  2. Stek myjemy, oczyszczamy z błon, osuszamy ręcznikiem i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
  3. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy do niego rozgnieciony czosnek. Uważajcie aby go nie przypalić bo masło będzie do wyrzucenia! Jak aromat będzie się unosił po kuchni, a czosnek się zarumieni ściągamy go z patelni i dodajemy łyżkę oliwy. Na środek patelni kładziemy stek, smażymy go przez 3 minuty z każdej strony.
  4. W między czasie rozgrzewamy patelnie grillową. Gdy stek skończy się smażyć wrzucamy go na rozgrzaną patelnię grillową i smażymy po 10 sekund z każdej strony.
  5. Stek wkładamy do naczynia żaroodpornego i smażymy 6 minut.
  6. Następnie gdy mięso będzie już gotowe, odkładamy je i dajemy mu odpocząć. Następnie solimy.

Porady – Dodatkowe informacje

Mięso powinno być w temp otoczenia, więc nie można użyć mięsa wyciągniętego bezpośrednio z lodówki.

Panuje reguła, że aby stek pozostał soczysty powinien odpoczywać połowę czasu przygotowania.

Stek możemy podawać z salsą warzywną i pieczonymi ziemniaczkami.

Mięso wołowe ma tak dobry smak, że nie musimy dodawać żadnych przypraw, bo mogą zdominować smak mięsa.

Z powyższego przepisu uzyskacie stek well done. Jeżeli chcecie uzyskać medium, skróćcie czas obróbki cieplnej – a najlepiej użycie termometru.

Aby uzyskać odpowiedni stek dla siebie warto użyć termometru spożywczego:

Stek krwisty (rare) – 41-46 °C

Stek pół-krwisty (medium) – 56-62°C

Stek wysmażony (well done) – 75°C


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Stek wołowy w marynacie
Następny przepis: stek z sarny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode