STEK na ZIEMI JADALNEJ
Składniki:
- SKŁADNIKI na dwie porcje:
- 2 STEKI Z WOŁOWINY
- GAŁĄZKA ROZMARYNU
- ZĄBEK CZOSNKU
- GAŁĄZKA TYMIANKU
- OLEJ DO SMAŻENIA
- MASŁO do smarowania mięsa na sam koniec
- SÓL I PIEPRZ
- ZIEMIA JADALNA:
- 5 KROMEK PUMPERNIKLA
- SZKLANKA OLIWEK CZARNYCH
- DODATKI:
- OPAKOWANIE GROSZKU CUKROWEGO
- 3 ŁYŻKI MASŁA
- ŚWIEŻA RZODKIEW
- i co tam chcecie… dodatki zależą od Was !!!
Przepis na stek na ziemi jadalnej
-
1.
Przygotuj ziemię jadalną.
Oliwki siekamy i układamy na papierze do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.
Pumpernikiel miksujemy blenderem na drobno.
Po wysuszeniu oliwek siekamy je jeszcze raz i mieszamy z naszym pumpernikilem. Gotowe. -
2.
Zaczynaj przygotowywać steaki.
Odczekaj, aż się ostygną. Przełóż na talerz. -
3.
Teraz czas na smażenie steków.
Obtacz je w soli i pieprzu, a następnie rozgrzej patelnię z olejem.
Połóż steaki na rozgrzanej patelni, razem z rozmarynem i czosnkiem.
Smaż na taką temperaturę, na jaką lubisz (jak opisano wyżej). Ja smażyłem po 2 – 3 minuty z każdej strony, ale wszystko zależy od grubości steaka.
Po usmażeniu daj im odpocząć na kratce przez około 2 minuty. -
4.
W tym samym czasie smaż steaka na drugiej patelni.
Rozpuść masło i wrzuć groszek.
Podpraż na małym ogniu przez około 3 minuty.
Rzodkiew pokrój w plastry.
Po usmażeniu steaka, nakładaj na talerz.
Udekoruj tymiankiem i czosnkiem. Możesz na steaki ułożyć jeszcze łyżkę masła.
Porady – dodatkowe informacje
Mniej niż 10 minut stek krwisty – (52 °C wewnątrz) Z zewnątrz steki są szarobrązowe, a wewnątrz pełnokrwiste i lekko ciepłe.
Do 10 minut stek średnio krwisty – 55 °C wewnątrz. Środek steku urzeka czerwono-różowym kolorem. Jest to standardowy sposób wysmażania mięsa w większości steakhousów.
Do 15 minut stek średni – 63 °C wewnątrz. Środek w pełni różowy i gorący. Z zewnątrz stek porządnie wysmażony, brązowy.
Do 18 minut stek średnio wysmażony – 68 °C wewnątrz. Środek wnętrza lekko różowy, okolice dobrze wysmażone. Z zewnątrz stek porządnie wysmażony.
Do 20 minut stek dobrze wysmażony – 73 °C wewnątrz. Środek wnętrza szarobrązowy, okolice lekko przypalone. Anglicy zwą taki stek niemieckim.
Niezależnie od tego jaki stopień wysmażenia wybierzemy, są zasady, których złamać nie wolno. Steki wysmażamy po minucie z każdej strony. Steki nie mogą się stykać, bowiem wówczas zaczną się dusić.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Stek na puree marchewkowym
Następny przepis: Stek wieprzowy z cebulą