STEK na ZIEMI JADALNEJ

STEK na ZIEMI JADALNEJ

Zapraszamy do odkrycia niezwykłego przepisu na stek na ziemi jadalnej. To aromatyczne, niespotykane danie wywoła zachwyt nawet u najbardziej wyrafinowanych smakoszy. Odkryj unikalne połączenie klasycznego steku z nieoczywistym dodatkiem, jakim jest ziemia jadalna. Ten przepis to doskonały pomysł na wyjątkową kolację, gdy chcesz zaskoczyć swoich gości nietypowym połączeniem składników. Mimo to, potrawa jest łatwa do przygotowania, a jej smak na długo pozostanie w pamięci. Skomponowany z najlepszej jakości mięsa i ziemi jadalnej, będziesz mógł stworzyć niepowtarzalne danie, które z pewnością będzie godne pamięci.

Składniki:

  • SKŁADNIKI na dwie porcje:
  • 2 STEKI Z WOŁOWINY
  • GAŁĄZKA ROZMARYNU
  • ZĄBEK CZOSNKU
  • GAŁĄZKA TYMIANKU
  • OLEJ DO SMAŻENIA
  • MASŁO do smarowania mięsa na sam koniec
  • SÓL I PIEPRZ
  • ZIEMIA JADALNA:
  • 5 KROMEK PUMPERNIKLA
  • SZKLANKA OLIWEK CZARNYCH
  • DODATKI:
  • OPAKOWANIE GROSZKU CUKROWEGO
  • 3 ŁYŻKI MASŁA
  • ŚWIEŻA RZODKIEW
  • i co tam chcecie… dodatki zależą od Was !!!

Przepis na stek na ziemi jadalnej

  1. 1.
    Przygotuj ziemię jadalną.
    Oliwki siekamy i układamy na papierze do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.
    Pumpernikiel miksujemy blenderem na drobno.
    Po wysuszeniu oliwek siekamy je jeszcze raz i mieszamy z naszym pumpernikilem. Gotowe.
  2. 2.
    Zaczynaj przygotowywać steaki.
    Odczekaj, aż się ostygną. Przełóż na talerz.
  3. 3.
    Teraz czas na smażenie steków.
    Obtacz je w soli i pieprzu, a następnie rozgrzej patelnię z olejem.
    Połóż steaki na rozgrzanej patelni, razem z rozmarynem i czosnkiem.
    Smaż na taką temperaturę, na jaką lubisz (jak opisano wyżej). Ja smażyłem po 2 – 3 minuty z każdej strony, ale wszystko zależy od grubości steaka.
    Po usmażeniu daj im odpocząć na kratce przez około 2 minuty.
  4. 4.
    W tym samym czasie smaż steaka na drugiej patelni.
    Rozpuść masło i wrzuć groszek.
    Podpraż na małym ogniu przez około 3 minuty.
    Rzodkiew pokrój w plastry.
    Po usmażeniu steaka, nakładaj na talerz.
    Udekoruj tymiankiem i czosnkiem. Możesz na steaki ułożyć jeszcze łyżkę masła.

Porady – dodatkowe informacje

Mniej niż 10 minut stek krwisty – (52 °C wewnątrz) Z zewnątrz steki są szarobrązowe, a wewnątrz pełnokrwiste i lekko ciepłe.

Do 10 minut stek średnio krwisty – 55 °C wewnątrz. Środek steku urzeka czerwono-różowym kolorem. Jest to standardowy sposób wysmażania mięsa w większości steakhousów.

Do 15 minut stek średni – 63 °C wewnątrz. Środek w pełni różowy i gorący. Z zewnątrz stek porządnie wysmażony, brązowy.

Do 18 minut stek średnio wysmażony – 68 °C wewnątrz. Środek wnętrza lekko różowy, okolice dobrze wysmażone. Z zewnątrz stek porządnie wysmażony.

Do 20 minut stek dobrze wysmażony – 73 °C wewnątrz. Środek wnętrza szarobrązowy, okolice lekko przypalone. Anglicy zwą taki stek niemieckim.

Niezależnie od tego jaki stopień wysmażenia wybierzemy, są zasady, których złamać nie wolno. Steki wysmażamy po minucie z każdej strony. Steki nie mogą się stykać, bowiem wówczas zaczną się dusić.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Stek na puree marchewkowym
Następny przepis: Stek wieprzowy z cebulą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode