Stefanka biszkoptowa z kremem kakaowo - kokosowym

Stefanka biszkoptowa z kremem kakaowo – kokosowym

Jeśli szukasz pysznego deseru, który będzie nietuzinkową ozdobą stołu, ten przepis jest dla Ciebie. Stefanka biszkoptowa z kremem kakaowo-kokosowym to klasyczne ciasto, odróżniające się swoim jednolitym smakiem, subtelnym artyzmem i eleganckim wyglądem. Delikatny biszkopt przygotowany na podstawie sezonowych składników, połączony z wyjątkowym i aromatycznym kremem kakaowo-kokosowym jest nie tylko smaczny, ale także po prostu piękny. To recepta na ciasto Stefankę na biszkopcie, które nie tylko zaspokoi Twoje pragnienie słodkości, ale także dostarczy odżywcze korzyści dzięki kokosowi.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • Krem:
  • 2 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g. masła roślinnego
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki wódki
  • 4-5 kropli aromatu arakowego
  • Polewa:
  • 10 dag. czekolady deserowej
  • 5-6 łyżek mleka
  • Dodatkowo:
  • blacha wyłożona papierem do pieczenia-40×45 cm.
  • wiórki kokosowe do dekoracji

Stefanka biszkoptowa z kremem kakaowo-kokosowym – jak zrobić?

  1. Ubijamy białka na ciasto ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy cukier, ubijamy, dodajemy olej, mieszamy, dodajemy zmieszane mąki, mieszamy, przekładamy na blaszkę, pieczemy 15-20 minut na rumiano, studzimy, zdejmujemy papier, kroimy na 4 równe paski.
  2. Miksujemy białka na krem z cukrem, ustawiamy na garnku z gotującą wodą i miksujemy do momentu rozpuszczenia cukru, zestawiamy, studzimy. Miksując masę białkową, dodajemy porcjami masło, aromat, kakao, alkohol, wiórki.
  3. Przekładamy paski ciasta i całe boki ciasta przygotowanym kremem, smarujemy również górę ciasta kremem. Dwie łyżki kremu zostawiamy dla ozdoby ciasta. Ciasto wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
  4. Rozpuszczamy czekoladę w mleku, delikatnie mieszamy, studzimy i polewamy ciasto. Resztę kremu przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy ciasto. Na koniec posypujemy kokosem.

Stefanka biszkoptowa z kremem kakaowo – kokosowym – dodatkowe informacje

Ciasto możemy polać czekoladą bez większych dekoracji, będzie równie smaczne:)


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Staropolski piernik na miodzie
Następny przepis: Stek na puree marchewkowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode