Stabilny wysoki jasny biszkopt olejowy
Biszkopt olejowy to idealne rozwiązanie dla każdego cukiernika, zarówno profesjonalnego, jak i domowego. Ta szczególna i nieco nietypowa odmiana biszkoptu charakteryzuje się większą wilgotnością i delikatnością, co wynika z zastosowania oleju zamiast tradycyjnego masła. Dzięki stabilnej konsystencji, biszkopt olejowy doskonale nadaje się do wielu rodzajów dekoracji cukierniczych. Jednocześnie zachowuje jasne, apetyczne zabarwienie. Kiedy podstawą naszych wypieków jest taki biszkopt, możemy być pewni, że uzyskamy efektowny i pyszny deser, niezależnie od tego, jaki krem czy owoce wybierzemy do jego nadzienia. Przygotujcie się na wyjątkową przygodę z ciastem – biszkoptem olejowym.
admin
Składniki:
- 19cm średnicy:
- 6 białek w temperaturze pokojowej
- 200g drobnego cukru
- 6 żółtek w temperaturze pokojowej
- 6 łyżek oleju
- 230g mąki tortowej typu 450
Stabilny wysoki jasny biszkopt olejowy – jak zrobić?
-
1.
Białka w temperaturze pokojowej ubić na sztywno, gdy zaczną powstawać tzw. chmurki zacząć dodawać cukier łyżka po łyżce, po każdym dodaniu ubijać 2 min. -
2.
W miseczce wymieszać żółtka z olejem. -
3.
Kiedy cały cukier zostanie dodany do białek i będzie rozpuszczony wlać wolnym strumieniem wymieszane żółtka z olejem i ubinać tylko do połączenia się składników. -
4.
W dwóch turach przesiać mąkę do misy z jajkami i delikatnie ale bardzo dokładnie wymieszać całą masę. -
5.
Dobrze wymieszane ciasto przelać do rantu wyłożonego tylko na spodzie papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 160° góra – dół. Biszkopt piec do tzw. suchego patyka około 45 – 50 min. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.
Stabilny wysoki jasny biszkopt olejowy – dodatkowe informacje
Dobrze ubite jajka są gwarancją dobrze wyrośniętego biszkoptu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Srebrzyk faszerowany warzywami
Następny przepis: ŚRÓDZIEMNOMORSKA ZUPA RYBNA.