Sos z wasabi

Sos z wasabi

Wasabi, intensywnie smakujący dodatek do dań azjatyckich, jest idealne dla tych, którzy cenią sobie mocne, soczyste i wyraziste smaki. Dlatego właśnie prezentujemy przepis na sos z wasabi, który dodatkiem może okazać się być prawdziwym „boostem” wzbogacającym smaków Twoich potraw. Jest to prosty, szybki i bardzo efektowny sposób na dodanie do Twojego menu nieco egzotyki i ciekawych smaków. Sos z wasabi idealnie pasuje do sushi, ale także do dań mięsnych czy ryb. To idealny dodatek dla tych, którzy nie boją się nowych smakowych doznań. Śmiało podążaj za trendami kulinarnej Azji.

Składniki:

  • 4 ogórki konserwowe
  • 10 marynowanych pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 łyżka wasabi
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 300 g majonezu
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sos z wasabi – jak zrobić?

  1. Ogórki, pieczarki, jajka i cebulę rozdrobnić w rozdrabniaczu, a następnie dodać do nich wasabi, jogurt i majonez oraz przyprawy do smaku.
  2. Dokładnie sos wymieszać i przelać do słoika lub innego naczynia.
  3. Wstawić do lodówki i przechowywać do 3 dni.
  4. Podawać do mięs na zimno, wędlin i jajek.

Sos z wasabi – dodatkowe informacje

Z ilością wasabi należy uważać bo możemy przedobrzyć i sos będzie zdecydowanie za ostry. Tu należy wyczuć smak jaki nam odpowiada. Dodatek wasabi daje nowego charakteru naszemu sosowi. Taki sos możemy przechowywać do 5 dni w lodówce. Sos ten możemy podać do mięs na zimno, serów czy jajek ugotowanych na twardo jak również faszerowanych. Fajnie sprawdzi się też jako sos do sałatek. Kolejnym pomysłem jest polanie tym sosem pizzy zamiast tradycyjnego ketchupu. Coś nowego a równie smacznego. Jednym słowem jeden sos a wiele zastosowań. I o to chodzi aby bawić się smakami tworząc nowe potrawy ale i nadając nowy smak potrawom tradycyjnym i znanym od pokoleń.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sos grzybowy z podgrzybków
Następny przepis: Spaghetti 4 sery z brokułami i kurczakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode