Sos z papryka czerwoną
Czy kiedykolwiek próbowałeś robić własne sosy? Jeżeli tak, to na pewno zdajesz sobie sprawę, jak bardzo mogą one wzbogacić smak potraw. Jeżeli nie, to koniecznie powinieneś to zrobić! Dostojny, soczysty, a zarazem delikatny sos na bazie czerwonej papryki to prawdziwy skarb wśród przepisów. Jego pikantny, nieco słodkawy smak doskonale komponuje się z wieloma daniem – od tych mięsnych, po wegetariańskie. Użycie świeżej, czerwonej papryki dodatkowo dostarcza do Twojego ciała cennych witamin. Sos z papryką czerwoną to prawdziwa uczta dla podniebienia, która zadowoli nawet wybredne gusta. Spróbuj!
admin
Składniki:
- 1 duża czerwona papryka (około 200 gramów)
- 1 duża cebula (około 150 gramów)
- 1 puszka krojonych pomidorów
- Łyżka masła
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- Sól do smaku
- 1 łyżka cukru
Sos z papryką czerwoną – jak zrobić?
-
Cebulę pokroić w półplasterki niezbyt cienko.
Paprykę pokroić w paseczki również nieco grubsze.
Na patelni roztopić łyżkę masła, dodać cebulę i zeszklić.
Następnie dodać pokrojoną paprykę i chwilę przesmażyć.
Dodać pomidory z puszki, 1/4 szklanki wody, ziele angielskie i liść laurowy, oraz cukier.
Dusić około 15 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Dobrze aby papryka nie rozgotowała się i pozostała al dente. - Na każdą porcję mięsa nakładamy solidną porcję sosu.
Sos z papryką czerwoną – dodatkowe informacje
Można taki sos zrobić na ostro dodając odrobinę chili.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sos z papryczek chili i habanero
Następny przepis: Sos grzybowy z podgrzybków