Sos z kurek z ziemniakami

Sos z kurek z ziemniakami

Podczas sezonu grzybowego, nic nie smakuje lepiej niż domowy sos z kurek. Ten przepis na sos z kurek z ziemniakami, stanowi idealne połączenie sezonowych smaków i aromatów. To doskonała propozycja na rodzinny obiad lub letni piknik w plenerze. Prosty do przygotowania, a jednocześnie wyrazisty w smaku, sos z kurek to nieodłączny składnik polskiej kuchni. Dzięki temu przepisowi, z łatwością przekonasz się, jak pyszne mogą być dania z kurek, zarówno z mrożonych, jak i świeżych. Urozmaicenie w postaci ziemniaków sprawia, że danie staje się bardziej sycące i pożywne.

Składniki:

  • 50 dekagramów kurek świeżych lub mrożonych
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 0,5 szklanki śmietanki kremowej 30%
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Sos z kurek z ziemniakami – jak zrobić?

  1. Kurki włożyć do miski z chłodną wodą i dokładnie wypłukać i osuszyć.
  2. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę lub drobniutko posiekać.
  3. Na dużej patelni roztopić połowę ilości masła i połowę oliwy, zeszklić cebulę, dodać czosnek. Wymieszać i smażyć przez około 1 – 2 minuty.
  4. Dodać pozostałe masło i oliwę, włożyć grzyby i smażyć na średnim ogniu przez około 10 minut. Wlać śmietankę i wsypać natkę, wymieszać i gotować przez około 5 minuty aż sos nieco zgęstnieje.
  5. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  6. Sos kurkowy podawać z ugotowanymi ziemniakami.

Słowa kluczowe: sos z kurek grzybów, z kurek, z czym kurki, sos kurkowy z mrożonych kurek, sos z mrożonych kurek, sos z kurek przepis, sos z kurek przepisy, sos z kurek, sos z kurków

Sos z kurek z ziemniakami – dodatkowe informacje

Można użyć też kurek solonych w słoiku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sos tzatziki
Następny przepis: SOS WŁASNY

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode