Sos z kurek z ziemniakami
Podczas sezonu grzybowego, nic nie smakuje lepiej niż domowy sos z kurek. Ten przepis na sos z kurek z ziemniakami, stanowi idealne połączenie sezonowych smaków i aromatów. To doskonała propozycja na rodzinny obiad lub letni piknik w plenerze. Prosty do przygotowania, a jednocześnie wyrazisty w smaku, sos z kurek to nieodłączny składnik polskiej kuchni. Dzięki temu przepisowi, z łatwością przekonasz się, jak pyszne mogą być dania z kurek, zarówno z mrożonych, jak i świeżych. Urozmaicenie w postaci ziemniaków sprawia, że danie staje się bardziej sycące i pożywne.
admin
Składniki:
- 50 dekagramów kurek świeżych lub mrożonych
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek masła
- 2 łyżki oliwy
- 0,5 szklanki śmietanki kremowej 30%
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Sos z kurek z ziemniakami – jak zrobić?
- Kurki włożyć do miski z chłodną wodą i dokładnie wypłukać i osuszyć.
- Cebulę posiekać w drobną kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę lub drobniutko posiekać.
- Na dużej patelni roztopić połowę ilości masła i połowę oliwy, zeszklić cebulę, dodać czosnek. Wymieszać i smażyć przez około 1 – 2 minuty.
- Dodać pozostałe masło i oliwę, włożyć grzyby i smażyć na średnim ogniu przez około 10 minut. Wlać śmietankę i wsypać natkę, wymieszać i gotować przez około 5 minuty aż sos nieco zgęstnieje.
- Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Sos kurkowy podawać z ugotowanymi ziemniakami.
Słowa kluczowe: sos z kurek grzybów, z kurek, z czym kurki, sos kurkowy z mrożonych kurek, sos z mrożonych kurek, sos z kurek przepis, sos z kurek przepisy, sos z kurek, sos z kurków
Sos z kurek z ziemniakami – dodatkowe informacje
Można użyć też kurek solonych w słoiku.