Sos tzatziki

Sos tzatziki

Zastanawiasz się, jak zrobić sos tzatziki, który prosto ze świata greckiej kuchni podbija serca smakoszy na całym świecie? Nie musisz już dłużej szukać! Oto prosty przepis, z którym szykowanie sosu tzatziki stanie się niezwykle proste, bez względu na twoje doświadczenie w kuchni. Wymaga on jedynie kilku składników, a jednym z nich jest popularna w Polsce przyprawa cacyki. Możesz go wykorzystać jako świeży dip do chipsów czy warzyw, dressing do sałatki czy dodatek do mięs. Odkryj magię greckiej kuchni z tym wyjątkowym sosem tzatziki!

Składniki:

  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 średni ogórek zielony
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki przyprawy tzatziki (prymat)
  • 3 łyżki koperku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Sos tzatziki – jak zrobić?

  1. Najpierw myjemy ogórka, osuszamy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, odcedzamy od wody wyciskając w dłoniach. Dodajemy ogórka do jogurt naturalnego, wsypujemy przyprawę tzatziki, dobrze mieszamy.
  2. Następnie dodajemy majonez, przeciśnięty ząbek czosnku przez praskę, posiekany koperek szczyptę soli i pieprzu. Odstawiamy na 20 minut do lodówki.

porady – dodatkowe informacje

Sos tzatziki prymat bardzo dobrze smakuje z naszą pizzą domową 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sos tysiąca wysp
Następny przepis: Sos wiśniowy/ frużelina wiśniowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode