Sos tzatziki
Zastanawiasz się, jak zrobić sos tzatziki, który prosto ze świata greckiej kuchni podbija serca smakoszy na całym świecie? Nie musisz już dłużej szukać! Oto prosty przepis, z którym szykowanie sosu tzatziki stanie się niezwykle proste, bez względu na twoje doświadczenie w kuchni. Wymaga on jedynie kilku składników, a jednym z nich jest popularna w Polsce przyprawa cacyki. Możesz go wykorzystać jako świeży dip do chipsów czy warzyw, dressing do sałatki czy dodatek do mięs. Odkryj magię greckiej kuchni z tym wyjątkowym sosem tzatziki!
admin
Składniki:
- 400 ml jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- 1 średni ogórek zielony
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki przyprawy tzatziki (prymat)
- 3 łyżki koperku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Sos tzatziki – jak zrobić?
- Najpierw myjemy ogórka, osuszamy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, odcedzamy od wody wyciskając w dłoniach. Dodajemy ogórka do jogurt naturalnego, wsypujemy przyprawę tzatziki, dobrze mieszamy.
- Następnie dodajemy majonez, przeciśnięty ząbek czosnku przez praskę, posiekany koperek szczyptę soli i pieprzu. Odstawiamy na 20 minut do lodówki.
porady – dodatkowe informacje
Sos tzatziki prymat bardzo dobrze smakuje z naszą pizzą domową 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sos tysiąca wysp
Następny przepis: Sos wiśniowy/ frużelina wiśniowa