Sos śmietanowy z grzybami leśnymi

Sos śmietanowy z grzybami leśnymi

Kiedy jesienne liście zaczynają spadać, a chłodne, deszczowe dni zapraszają do ciepłego domu, warto przygotować smaczny i aromatyczny dodatek do obiadu. Sos śmietanowy z grzybami leśnymi to kwintesencja jesiennej kuchni, łączący w sobie bogactwo smaków, które skradną serca nie tylko miłośników grzybów. Pachnący świeżymi grzybami, aksamitny w smaku – ten sos grzybowy śmietanowy to prawdziwa uczta dla podniebienia. Doskonale uzupełni dania z mięsem, kluski czy domowe placki. Jest łatwy do przygotowania i sprawi, że każde danie nabierze wyjątkowego charakteru. Sos śmietanowo grzybowy to doskonały pomysł na wzbogacenie jesiennego menu.

Składniki:

  • 15 dag ugotowanych grzybów
  • 2 duże cebule
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki stołowe śmietany 12%
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej, najlepiej domowej
  • 2 łyżeczki musztardy delikatesowej
  • duża szczypta pieprzu

Sos śmietanowy z grzybami leśnymi – jak zrobić?

  • 1. Posiekaną cebulkę podsmażamy w rondelku z przyprawą uniwersalną. Gdy usmaży się na złoto dodajemy grzyby i wszystko posypujemy pieprzem. Wszystko smażymy razem około 5 minut.
  • 2. Następnie dodajemy obie wymieszane śmietany i dusimy sos przez kolejne 5 minut. Dodajemy musztardę, mieszamy i podduszamy jeszcze przez kilka minut.

Porady – dodatkowe informacje

– Do przygotowania sosu grzybowego śmietanowego możemy użyć różnych rodzajów grzybów, takich jak opieńki czy borowiki.

– Jeżeli nie posiadamy grzybów leśnych, możemy przygotować sos z wykorzystaniem pieczarek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sos śmietanowo - tymiankowy do pierogów
Następny przepis: Sos tatarski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode