Sos śmietanowy z grzybami leśnymi
Kiedy jesienne liście zaczynają spadać, a chłodne, deszczowe dni zapraszają do ciepłego domu, warto przygotować smaczny i aromatyczny dodatek do obiadu. Sos śmietanowy z grzybami leśnymi to kwintesencja jesiennej kuchni, łączący w sobie bogactwo smaków, które skradną serca nie tylko miłośników grzybów. Pachnący świeżymi grzybami, aksamitny w smaku – ten sos grzybowy śmietanowy to prawdziwa uczta dla podniebienia. Doskonale uzupełni dania z mięsem, kluski czy domowe placki. Jest łatwy do przygotowania i sprawi, że każde danie nabierze wyjątkowego charakteru. Sos śmietanowo grzybowy to doskonały pomysł na wzbogacenie jesiennego menu.
admin
Składniki:
- 15 dag ugotowanych grzybów
- 2 duże cebule
- 100 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki stołowe śmietany 12%
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej, najlepiej domowej
- 2 łyżeczki musztardy delikatesowej
- duża szczypta pieprzu
Sos śmietanowy z grzybami leśnymi – jak zrobić?
- 1. Posiekaną cebulkę podsmażamy w rondelku z przyprawą uniwersalną. Gdy usmaży się na złoto dodajemy grzyby i wszystko posypujemy pieprzem. Wszystko smażymy razem około 5 minut.
- 2. Następnie dodajemy obie wymieszane śmietany i dusimy sos przez kolejne 5 minut. Dodajemy musztardę, mieszamy i podduszamy jeszcze przez kilka minut.
Porady – dodatkowe informacje
– Do przygotowania sosu grzybowego śmietanowego możemy użyć różnych rodzajów grzybów, takich jak opieńki czy borowiki.
– Jeżeli nie posiadamy grzybów leśnych, możemy przygotować sos z wykorzystaniem pieczarek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sos śmietanowo - tymiankowy do pierogów
Następny przepis: Sos tatarski