Sos śliwkowy

Sos śliwkowy

Przygotuj swój palc lizanie dobry sos śliwkowy z suszonych śliwek zgodnie z tym przepisem. Ten wyjątkowy, słodko-kwaśny sos jest doskonały na wszelkiego rodzaju imprezy i kolacje. Dodatek suszonych śliwek nadaje mu głęboki, złożony smak, który jest równocześnie słodki i pikantny. Pasuje idealnie do pieczeni, mięs czy nawet deserów. Spróbuj zrobić ten sos z suszonych śliwek, a na pewno zaskoczysz swoich gości niezwykle smacznym i aromatycznym dodatkiem do posiłku. Ta prostota, unikalność i uniwersalność tego sosu sprawia, że jest to przepis, który warto mieć na stałe w swojej domowej książce kucharskiej.

Składniki:

  • 1/2 kilograma suszonych śliwek
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa/olej
  • sok z 1 cytryny
  • pieprz, sól, curry, papryka ostra, cukier, ocet winny/białe wino – do smaku

Sos śliwkowy – jak zrobić?

  1. Śliwki gotujemy do miękkości. Na oliwie szklimy pokrojoną cebulę i czosnek. Ostudzone śliwki pozbawiamy pestek i blendujemy z zeszkloną cebulą i czosnkiem na gładką masę. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą, pieprzem, curry, ostrą papryką. Dodajemy trochę octu winnego/białego wina. Sos powinien mieć orientalny smak, lekko czosnkowy.

Sos śliwkowy – dodatkowe informacje

Sos śliwkowy z suszonych śliwek można pasteryzować.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sos serowy
Następny przepis: Sos słodko-kwaśny do słoików

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode