Sos śliwkowy
Przygotuj swój palc lizanie dobry sos śliwkowy z suszonych śliwek zgodnie z tym przepisem. Ten wyjątkowy, słodko-kwaśny sos jest doskonały na wszelkiego rodzaju imprezy i kolacje. Dodatek suszonych śliwek nadaje mu głęboki, złożony smak, który jest równocześnie słodki i pikantny. Pasuje idealnie do pieczeni, mięs czy nawet deserów. Spróbuj zrobić ten sos z suszonych śliwek, a na pewno zaskoczysz swoich gości niezwykle smacznym i aromatycznym dodatkiem do posiłku. Ta prostota, unikalność i uniwersalność tego sosu sprawia, że jest to przepis, który warto mieć na stałe w swojej domowej książce kucharskiej.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1/2 kilograma suszonych śliwek
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- oliwa/olej
- sok z 1 cytryny
- pieprz, sól, curry, papryka ostra, cukier, ocet winny/białe wino – do smaku
Sos śliwkowy – jak zrobić?
- Śliwki gotujemy do miękkości. Na oliwie szklimy pokrojoną cebulę i czosnek. Ostudzone śliwki pozbawiamy pestek i blendujemy z zeszkloną cebulą i czosnkiem na gładką masę. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą, pieprzem, curry, ostrą papryką. Dodajemy trochę octu winnego/białego wina. Sos powinien mieć orientalny smak, lekko czosnkowy.
Sos śliwkowy – dodatkowe informacje
Sos śliwkowy z suszonych śliwek można pasteryzować.