Sos serowo-brokułowy do makaronu

Sos serowo-brokułowy do makaronu

Zapraszamy do odkrycia naszego ulubionego przepisu na sos serowo-brokułowy do makaronu. Jego prostota wykonania i wyborne połączenie smaków zadowoli zarówno dorosłych, jak i dzieci. Soczysty brokuł i kremowy ser to duet naprawdę stworzony do siebie. Ideą tego przepisu jest połączenie łagodności brokułów ze szlachetnością sera, co sprawia, że sos brokułowy nabiera głębi, stając się idealnym dodatkiem do makaronu. Ten przepis na sos brokułowy to nie tylko wyśmienita propozycja na obiad – to doskonały sposób na wypełnienie makaronu pożywnym składnikami i kuszącym smakiem.

Składniki:

  • 1 brokuł
  • pierś z kurczaka
  • 2 serki topione (najlepiej o różnych smakach)
  • 1,5 szklanki wody lub rosołu
  • sól, biały pieprz
  • płaska łyżeczka cukru
  • listek laurowy
  • 1-2 łyżki oleju
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżki śmietany
  • opcjonalnie mała łyżka mąki
  • ulubiony makaron

Sos serowo-brokułowy do makaronu – jak zrobić?

  1. Brokuł umyć, podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru. Filet umyć, pokroić w kostkę, usmażyć na oleju. Do garnka wlać rosół lub wodę, włożyć mięso, listek, ziele, chwilę poddusić, dołożyć brokuł.
  2. Serek rozgnieść widelcem w misce, dodać kilka łyżek gorącego wywaru i śmietanę, zmiksować na gładko, dodać do brokuła z mięsem. Gotować aż sos lekko zgęstnieje, jeśli jest dla nas zbyt rzadki można zagęścić mąką.
  3. Doprawić do smaku solą, białym pieprzem. Podawać z ulubionym makaronem ugotowanym wg przepisu na opakowaniu.

Sos serowo-brokułowy to doskonały dodatek do makaronu. Aby go przygotować, wystarczy ugotować brokuł, usmażyć pokrojony filet, a następnie wymieszać wszystkie składniki w garnku i gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem, a gotowy sos podać z ulubionym makaronem. To prosty i smaczny przepis na sos brokułowy.

Sos serowo-brokułowy do makaronu – dodatkowe informacje

Filet z kurczaka można zastąpić mięsem z indyka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sos Remoulade do mięs, przekąsek i kanapek
Następny przepis: Sos serowo-pieczarkowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode