Sos Salsa ze świeżych pomidorów
Sos Salsa ze świeżych pomidorów to prawdziwa meksykańska klasyka, którą bez problemu można przygotować w domowym zaciszu. Ten pikantny dip z pomidorów, doskonale pasuje do nachos, smakuje znakomicie i jest niezwykle prosty do przygotowania. Ze względu na to, że wykorzystuje świeże pomidory i paprykę, jest nie tylko smaczny, ale także zdrowy. Ten przepis na salsę z pomidorów pozwoli ci przenieść tradycyjne smaki kuchni Meksykańskiej do swojego domu. Idealny na rodzinne spotkania czy imprezy ze znajomymi. Smak tej salsy jest wyrazisty i orzeźwiający, a jednocześnie subtelnie pikantny, co tylko potęguje jej wyjątkowy charakter.
admin
Składniki:
- 4 dojrzałe pomidory
- 1 duża lub 2 mniejsze cebule
- ząbek czosnku
- papryczka chilli
- czerwona słodka papryka w proszku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki octu spirytusowego (albo czerwonego octu winnego o wyrazistym smaku)
- mielona kolendra
- bazylia suszona
- sól i pieprz
Sos salsa ze świeżych pomidorów – jak zrobić?
- Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki. Kroimy je w bardzo drobną kostkę, siekamy cebulę. Wyciskamy ząbek czosnku i mieszamy składniki. Dodajemy czubatą łyżeczkę bazylii, dwie czubate łyżeczki mielonej kolendry, sól i pieprz do smaku. Dolewamy oliwę z oliwek i ocet. W trakcie mieszamy i próbujemy, bo w zależności od jakości pomidorów, ich słodkości można dodawać mniej lub więcej składników. Na sam koniec dodajemy siekane chilli. Jeśli lubimy ostrzejsze potrawy, dodajemy również nasionka.
- Wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki, żeby smaki się wymieszały, ale najlepiej smakuje po 24 godzinach.
Porady – dodatkowe informacje
Chilli dodajemy stopniowo, po trochu, mieszamy i próbujemy, ponieważ ocet podkreśla ostry smak. Salsa ma mieć ostro kwaśny smak, ale pomidory i zioła muszą być wyczuwalne, więc nie należy przesadzić z octem i chilli.
Salsę można przechowywać w lodówce nawet tydzień. Trzymamy ją w zamkniętym pojemniku, żeby jej zapachem nie przeszły inne produkty w lodówce.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sos Remoulade do mięs, przekąsek i kanapek
Następny przepis: Sos serowo-pieczarkowy