Sos Salsa ze świeżych pomidorów

Sos Salsa ze świeżych pomidorów

Sos Salsa ze świeżych pomidorów to prawdziwa meksykańska klasyka, którą bez problemu można przygotować w domowym zaciszu. Ten pikantny dip z pomidorów, doskonale pasuje do nachos, smakuje znakomicie i jest niezwykle prosty do przygotowania. Ze względu na to, że wykorzystuje świeże pomidory i paprykę, jest nie tylko smaczny, ale także zdrowy. Ten przepis na salsę z pomidorów pozwoli ci przenieść tradycyjne smaki kuchni Meksykańskiej do swojego domu. Idealny na rodzinne spotkania czy imprezy ze znajomymi. Smak tej salsy jest wyrazisty i orzeźwiający, a jednocześnie subtelnie pikantny, co tylko potęguje jej wyjątkowy charakter.

Składniki:

  • 4 dojrzałe pomidory
  • 1 duża lub 2 mniejsze cebule
  • ząbek czosnku
  • papryczka chilli
  • czerwona słodka papryka w proszku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki octu spirytusowego (albo czerwonego octu winnego o wyrazistym smaku)
  • mielona kolendra
  • bazylia suszona
  • sól i pieprz

Sos salsa ze świeżych pomidorów – jak zrobić?

  1. Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki. Kroimy je w bardzo drobną kostkę, siekamy cebulę. Wyciskamy ząbek czosnku i mieszamy składniki. Dodajemy czubatą łyżeczkę bazylii, dwie czubate łyżeczki mielonej kolendry, sól i pieprz do smaku. Dolewamy oliwę z oliwek i ocet. W trakcie mieszamy i próbujemy, bo w zależności od jakości pomidorów, ich słodkości można dodawać mniej lub więcej składników. Na sam koniec dodajemy siekane chilli. Jeśli lubimy ostrzejsze potrawy, dodajemy również nasionka.
  2. Wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki, żeby smaki się wymieszały, ale najlepiej smakuje po 24 godzinach.

Porady – dodatkowe informacje

Chilli dodajemy stopniowo, po trochu, mieszamy i próbujemy, ponieważ ocet podkreśla ostry smak. Salsa ma mieć ostro kwaśny smak, ale pomidory i zioła muszą być wyczuwalne, więc nie należy przesadzić z octem i chilli.

Salsę można przechowywać w lodówce nawet tydzień. Trzymamy ją w zamkniętym pojemniku, żeby jej zapachem nie przeszły inne produkty w lodówce.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sos Remoulade do mięs, przekąsek i kanapek
Następny przepis: Sos serowo-pieczarkowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode