Sos prawdziwkowy
Sos prawdziwkowy to idealny dodatek dla każdego poszukiwacza intensywnych doznań kulinarowych. Ten niezwykły sos jest doskonały do wieprzowiny, dróbku, ale także ryb i wiele innych dań. Bazuje na aromatycznych grzybach prawdziwkach, które połączone z innymi składnikami, tworzą hipnotyzujące wrażenia smakowe. Jest jednocześnie pikantny, ale nie przytłaczający, a równocześnie niesamowicie smakowity. Tworząc ten sos wprowadzisz do swojej kuchni magię ubiegłych stuleci, kiedy to prawdziwki były składnikiem prawdziwie królewskich, wykwintnych dań. To idealna propozycja dla wszystkich miłośników grzybów i niepowtarzalnych, głębokich smaków.
admin
Składniki:
- 40 dag prawdziwków
- sól
- pieprz
- śmietanka 30%
- natka pietruszki
- zasmażka z mąki i oleju
- 4 szklanki bulionu (może być z kostki)
Sos prawdziwkowy – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Oczyszczone i pokrojone prawdziwki gotujemy w bulionie, przyprawiamy, dodajemy zasmażkę, wlewamy 125ml śmietanki, mieszamy i na końcu wsypujemy posiekaną natkę pietruszki.
Sos prawdziwkowy – dodatkowe informacje
Jeżeli ktoś lubi może dodać drobno posiekaną, podsmażoną małą cebulkę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sos pomidorowy z pomidorów
Następny przepis: Sos Remoulade do mięs, przekąsek i kanapek