Sos prawdziwkowy

Sos prawdziwkowy

Sos prawdziwkowy to idealny dodatek dla każdego poszukiwacza intensywnych doznań kulinarowych. Ten niezwykły sos jest doskonały do wieprzowiny, dróbku, ale także ryb i wiele innych dań. Bazuje na aromatycznych grzybach prawdziwkach, które połączone z innymi składnikami, tworzą hipnotyzujące wrażenia smakowe. Jest jednocześnie pikantny, ale nie przytłaczający, a równocześnie niesamowicie smakowity. Tworząc ten sos wprowadzisz do swojej kuchni magię ubiegłych stuleci, kiedy to prawdziwki były składnikiem prawdziwie królewskich, wykwintnych dań. To idealna propozycja dla wszystkich miłośników grzybów i niepowtarzalnych, głębokich smaków.

Składniki:

  • 40 dag prawdziwków
  • sól
  • pieprz
  • śmietanka 30%
  • natka pietruszki
  • zasmażka z mąki i oleju
  • 4 szklanki bulionu (może być z kostki)

Sos prawdziwkowy – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Oczyszczone i pokrojone prawdziwki gotujemy w bulionie, przyprawiamy, dodajemy zasmażkę, wlewamy 125ml śmietanki, mieszamy i na końcu wsypujemy posiekaną natkę pietruszki.

Sos prawdziwkowy – dodatkowe informacje

Jeżeli ktoś lubi może dodać drobno posiekaną, podsmażoną małą cebulkę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sos pomidorowy z pomidorów
Następny przepis: Sos Remoulade do mięs, przekąsek i kanapek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode