sos potrawkowy
Sos potrawkowy może być gwiazdą wielu posiłków. Świetnie sprawdza się jako dodatek do ryżu, kurczaka czy innego rodzaju mięsa. To właśnie sos potrawkowy na rosole może nadać wyjątkowego charakteru tradycyjnemu dania, jakim jest potrawka. Właściwe przyrządzenie tego sosu może wymagać nieco praktyki, ale wynik zdecydowanie rekompensuje ten wysiłek. Sos potrawkowy do kurczaka z ryżem jest klasycznym daniem, które zawsze cieszy się dużą popularnością. Nasz przepis na sos potrawkowy pomoże Ci przyrządzić ten magiczny składnik, który zdecydowanie poprawi smak Twoich dań.
admin
Składniki:
- 2-3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 szczypty soli
- 3-4 chochle rosołu
- sok z cytryny
- pieprz świeżo mielony
- śmietanka
Sos potrawkowy – jak zrobić?
- Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę, szybko mieszać.
- Kiedy powstanie jednolita masa dodać rosół (cały czas mieszając).
Całość przyprawić solą selerową, sokiem z cytryny, pieprzem.
Na koniec dodać śmietankę.
sos potrawkowy – dodatkowe informacje
Dla uzyskania koloru sosu potrawkowego można użyć mąki z cieciorki lub surowego żółtka.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sos pomidorowy na zimę
Następny przepis: Sos pomidorowy z pomidorów