Sos pomidorowy z pomidorów
Domowy sos pomidorowy stanowi podstawę dla wielu przepisów, począwszy od pizzy, przez makaron, po kanapki. Inspiracją do tego przepisu jest Magda Gessler, zasłynęła z przekonywujących potraw, które mają prostotę w swej najczystszej formie. Ten prosty, ale wyrazisty sos pomidorowy ożywi każdą potrawę. Ze świeżych pomidorów, które są bogate w smak, sos zyskuje słodko-kwasowy smak, który jest jednym z kluczowych elementów klasycznej włoskiej kuchni. Jeśli chcesz zrobić pyszny sos pomidorowy z pomidorów, potrzebujesz tylko kilku składników i troszkę czasu. Spróbuj naszego przepisu, a przekonasz się, jak niezwykle smaczny jest domowy sos pomidorowy.
admin
Składniki:
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1.5 kilograma podłużnych pomidorów
- ¼ szklanki czerwonego wina
- 1 łyżka oregano
- Duża szczypta płatków chilli
- Sól i pieprz do smaku
- Kilka gałązek bazylii
Sos pomidorowy z pomidorów – jak zrobić?
-
1.
Pomidory nacinamy i zalewamy wrzątkiem, by pozbyć się skórek. Obrane kroimy na ćwiartki, usuwamy twardą część. -
2.
Cebulę szklimy na oleju, kiedy będzie przezroczysta, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy minutę. Zalewamy całość winem i gotujemy, aż płyn odparuje. -
3.
Wrzucamy na patelnię pomidory, dodajemy oregano i chilli, mieszamy ogień i pod przykryciem dusimy pomidory, aż się rozpadną – około 30 minut, co jakiś czas mieszając. Jeśli pomidory puszczą dużo sosu, gotujemy całość dłużej. -
4.
Sos pomidorowy z pomidorów po tym czasie powinien zgęstnieć. Doprawiamy sos do smaku, dodajemy listki bazylii i blendujemy całość.
Porady – dodatkowe informacje
Ten sos pomidorowy z pomidorów ma tę zaletę, że można zamknąć go do słoika i cieszyć się smakiem pełnych aromatu pomidorów także zimą. Pasował będzie nie tylko do makaronu, ale także jako baza sosu do pizzy, klopsików czy do zup.