Sos pomidorowy z pomidorów

Sos pomidorowy z pomidorów

Domowy sos pomidorowy stanowi podstawę dla wielu przepisów, począwszy od pizzy, przez makaron, po kanapki. Inspiracją do tego przepisu jest Magda Gessler, zasłynęła z przekonywujących potraw, które mają prostotę w swej najczystszej formie. Ten prosty, ale wyrazisty sos pomidorowy ożywi każdą potrawę. Ze świeżych pomidorów, które są bogate w smak, sos zyskuje słodko-kwasowy smak, który jest jednym z kluczowych elementów klasycznej włoskiej kuchni. Jeśli chcesz zrobić pyszny sos pomidorowy z pomidorów, potrzebujesz tylko kilku składników i troszkę czasu. Spróbuj naszego przepisu, a przekonasz się, jak niezwykle smaczny jest domowy sos pomidorowy.

Składniki:

  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1.5 kilograma podłużnych pomidorów
  • ¼ szklanki czerwonego wina
  • 1 łyżka oregano
  • Duża szczypta płatków chilli
  • Sól i pieprz do smaku
  • Kilka gałązek bazylii

Sos pomidorowy z pomidorów – jak zrobić?

  1. 1.
    Pomidory nacinamy i zalewamy wrzątkiem, by pozbyć się skórek. Obrane kroimy na ćwiartki, usuwamy twardą część.
  2. 2.
    Cebulę szklimy na oleju, kiedy będzie przezroczysta, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy minutę. Zalewamy całość winem i gotujemy, aż płyn odparuje.
  3. 3.
    Wrzucamy na patelnię pomidory, dodajemy oregano i chilli, mieszamy ogień i pod przykryciem dusimy pomidory, aż się rozpadną – około 30 minut, co jakiś czas mieszając. Jeśli pomidory puszczą dużo sosu, gotujemy całość dłużej.
  4. 4.
    Sos pomidorowy z pomidorów po tym czasie powinien zgęstnieć. Doprawiamy sos do smaku, dodajemy listki bazylii i blendujemy całość.

Porady – dodatkowe informacje

Ten sos pomidorowy z pomidorów ma tę zaletę, że można zamknąć go do słoika i cieszyć się smakiem pełnych aromatu pomidorów także zimą. Pasował będzie nie tylko do makaronu, ale także jako baza sosu do pizzy, klopsików czy do zup.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: sos potrawkowy
Następny przepis: Sos prawdziwkowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode