Sos pomidorowy na soku

Sos pomidorowy na soku

Czy kiedykolwiek zastanawialiście się, jak przygotować domowy sos pomidorowy na soku, który smakiem przewyższa te sklepowe? Pomysł na taki sos może okazać się prawdziwą rewelacją. Ten tradycyjny, domowy przepis na sos pomidorowy z soku pomidorowego, to nie tylko doskonała baza do pizzy, spaghetti czy lazani, ale i świetny dodatek do różnego rodzaju mięs czy ryb. Ten gęsty, aromatyczny sos o intensywnym smaku to prawdziwy klasyk włoskiej kuchni. Więcej pomysłów na jego wykorzystanie znajdziecie w samym przepisie. Przygotowanie jest proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych.

Składniki:

  • 1 butelka soku pomidorowego (330 ml)
  • 1 szklanka zimnej wody
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • cukier
  • suszony majeranek

Sos pomidorowy na soku – jak zrobić?

  1. 1.

    Sok przelać do rondelka, doprowadzić do wrzenia. Dodać trochę soli, pieprzu, majeranku i odrobinę cukru.

  2. 2.

    Mąkę mieszamy z zimną wodą, wlewamy do gotującego się sosu, mieszamy, aż sos zacznie gęstnieć. Dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego i ewentualnie doprawiamy.

Sos pomidorowy na soku – dodatkowe informacje

Można użyć dowolnych ziół do doprawienia sosu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: SOS POMIDOROWY DO SŁOIKÓW
Następny przepis: sos potrawkowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode