SOS POMIDOROWY DO SŁOIKÓW
Składniki:
- 6-7 KG POMIDORÓW
- 200ML OCTU 10%
- 30 DAG CUKRU
- 3 DUŻE PIETRUSZKI
- 1 ŚREDNI SELER
- 4 ZĄBKI CZOSNKU
- 1 ŁYŻECZKA PIEPRZU
- KILKA GOŹDZIKÓW
- SZCZYPTA CYNAMONU
- 1/2 GAŁKI MUSZKATOŁOWEJ
Sos pomidorowy do słoików – jak zrobić?
-
1.
POMIDORY ZALAĆ WRZĄTKIEM NA 10 MINUT. NASTĘPNIE PRZELAĆ JE ZIMNĄ WODĄ I OBRAĆ ZE SKÓRKI. DROBNO POKROIĆ LUB ZMIKSOWAĆ.
-
2.
GOTOWAĆ W GARNKU Z GRUBYM DNEM DO CZASU, AŻ ODPARUJE NIEMAL CAŁA WODA. DODAĆ STARTE NA MIAZGĘ PIETRUSZKĘ, SELE R I CZOSNEK. PIEPRZ, GOŹDZIKI, CYNAMON I GAŁKĘ ROZBIĆ NA MIAZGĘ I WŁOŻYĆ DO WORECZKA LNIANEGO, SZCZELNIE ZAWIĄZAĆ I WRZUCIĆ DO SOSU. GOTOWAĆ OK. 20 MINUT, WYCIĄGNĄĆ WORECZEK I WYRZUCIĆ. DODAĆ OCET I CUKIER, CHWILĘ POGOTOWAĆ CAŁY CZAS MIESZAJĄC.
-
3.
GORĄCY SOS NALEWAĆ DO SŁOIKÓW, ZAKRĘCIĆ, ODWRÓCIĆ DO GÓRY DNEM. NIE TRZEBA PASTERYZOWAĆ.
Sposób przygotowania gołąbków do słoików.
xxxx – dodatkowe informacje
SOS POMIDOROWY DO SŁOIKÓW jest idealny do przygotowania gołąbków do słoików. Najwięcej czasu zajmuje gotowanie pomidorów, aby odparowała woda, co trwa około 3 godzin. Ten sos świetnie sprawdzi się także jako dodatek do spaghetti z dowolnymi dodatkami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sos pomidorowy do pizzy , gołąbków
Następny przepis: Sos pomidorowy na soku