SOS POMIDOROWY DO SŁOIKÓW

SOS POMIDOROWY DO SŁOIKÓW

Ten przepis na sos pomidorowy do słoików jest idealnym dodatkiem do gołąbków. Jest to zaskakująco prosta i ekonomiczna metoda na przygotowanie smakowitego sosu, który doda głębi smaku do domowej roboty gołąbków. Do jego przygotowania używamy prostych składników, które znaleźć można w prawie każdej kuchni, a cały proces jest tak prosty, że nawet początkujący kucharz poradzi sobie z nim bez problemu. Tak przygotowany sos pomidorowy może być przechowywany nawet przez kilka miesięcy, co czyni go idealnym rozwiązaniem dla tych, którzy pragną częściowo przygotować posiłki z wyprzedzeniem.

Składniki:

  • 6-7 KG POMIDORÓW
  • 200ML OCTU 10%
  • 30 DAG CUKRU
  • 3 DUŻE PIETRUSZKI
  • 1 ŚREDNI SELER
  • 4 ZĄBKI CZOSNKU
  • 1 ŁYŻECZKA PIEPRZU
  • KILKA GOŹDZIKÓW
  • SZCZYPTA CYNAMONU
  • 1/2 GAŁKI MUSZKATOŁOWEJ

Sos pomidorowy do słoików – jak zrobić?

  1. 1.

    POMIDORY ZALAĆ WRZĄTKIEM NA 10 MINUT. NASTĘPNIE PRZELAĆ JE ZIMNĄ WODĄ I OBRAĆ ZE SKÓRKI. DROBNO POKROIĆ LUB ZMIKSOWAĆ.

  2. 2.

    GOTOWAĆ W GARNKU Z GRUBYM DNEM DO CZASU, AŻ ODPARUJE NIEMAL CAŁA WODA. DODAĆ STARTE NA MIAZGĘ PIETRUSZKĘ, SELE R I CZOSNEK. PIEPRZ, GOŹDZIKI, CYNAMON I GAŁKĘ ROZBIĆ NA MIAZGĘ I WŁOŻYĆ DO WORECZKA LNIANEGO, SZCZELNIE ZAWIĄZAĆ I WRZUCIĆ DO SOSU. GOTOWAĆ OK. 20 MINUT, WYCIĄGNĄĆ WORECZEK I WYRZUCIĆ. DODAĆ OCET I CUKIER, CHWILĘ POGOTOWAĆ CAŁY CZAS MIESZAJĄC.

  3. 3.

    GORĄCY SOS NALEWAĆ DO SŁOIKÓW, ZAKRĘCIĆ, ODWRÓCIĆ DO GÓRY DNEM. NIE TRZEBA PASTERYZOWAĆ.

Sposób przygotowania gołąbków do słoików.

xxxx – dodatkowe informacje

SOS POMIDOROWY DO SŁOIKÓW jest idealny do przygotowania gołąbków do słoików. Najwięcej czasu zajmuje gotowanie pomidorów, aby odparowała woda, co trwa około 3 godzin. Ten sos świetnie sprawdzi się także jako dodatek do spaghetti z dowolnymi dodatkami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sos pomidorowy do pizzy , gołąbków
Następny przepis: Sos pomidorowy na soku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode