Sos pomidorowy do pizzy , gołąbków

Sos pomidorowy do pizzy , gołąbków

Pomidorowy sos do pizzy i gołąbków jest podstawą każdej smacznej potrawy – zawiera zdecydowany smak, który dodaje głębi każdemu daniu. Ceniony za swoją uniwersalność, nadaje się do różnych rodzajów potraw. Oferuje kuszącą mieszankę pomidorów, ziół i przypraw, która wywołuje apetyczny, ledwie zauważalny kwas. Łatwo go przygotować i składa się z prostych składników, które można znaleźć w każdej kuchni. Co więcej, jego pasteryzacja pozwoli ci na dłużej cieszyć się smakiem lata. Sos do pizzy i gołąbków jest wyrazisty, aromatyczny i pasuje do większości włoskich czy polskich dań. Sprawdź sam!

Składniki:

  • 3 kilogramy dojrzałych pomidorów
  • 80 dekagramów cukinii (waga już po obraniu i usunięciu środów)
  • 2 duże cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • Kilka łyżek oleju
  • Łyżka octu
  • 4 łyżki cukru (zależy od tego jak słodkie są pomidory)
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki ziół do pizzy
  • 1 łyżeczka pieprzu

Sos pomidorowy do pizzy, gołąbków – jak zrobić?

  1. Cebulę obrać i pokroić. Przesmażyć na małym ogniu aż lekko się zrumieni i dodać obraną i pokrojoną (bez skórki i pestek) cukinię.
  2. Następnie dodajemy pokrojone na ćwiartki pomidory, obrany przeciśnięty czosnek i całość dusimy aż duża część wody odparuje a całość znacznie zmniejszy swoją objętość i zacznie gęstnieć.
  3. Na tym etapie sos miksujemy i przecieramy przez gęste sito.
  4. Otrzymany gęsty sos ponownie stawiamy na malutki gaz i dodajemy wszystkie przyprawy oraz ocet.
  5. Jeśli sos jest wystarczająco gęsty i przyprawiony ciepły, przekładamy do słoików. Sosy zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 min.

Pasteryzacja: na dno garnka układamy ściereczkę a na ściereczce układamy słoiki. Słoiki zalewamy letnią wodą do ¾ wysokości i pomału podgrzewamy tylko tyle aby woda była gorąca ale nie wrzała.

xxxx – dodatkowe informacje

Z podanej ilości wychodzi ok 6 słoiczków 330ml. Sos gotuje się ok 4h


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sos pieczarkowy z mleka
Następny przepis: SOS POMIDOROWY DO SŁOIKÓW

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode