Sos pomidorowy do pizzy , gołąbków
Pomidorowy sos do pizzy i gołąbków jest podstawą każdej smacznej potrawy – zawiera zdecydowany smak, który dodaje głębi każdemu daniu. Ceniony za swoją uniwersalność, nadaje się do różnych rodzajów potraw. Oferuje kuszącą mieszankę pomidorów, ziół i przypraw, która wywołuje apetyczny, ledwie zauważalny kwas. Łatwo go przygotować i składa się z prostych składników, które można znaleźć w każdej kuchni. Co więcej, jego pasteryzacja pozwoli ci na dłużej cieszyć się smakiem lata. Sos do pizzy i gołąbków jest wyrazisty, aromatyczny i pasuje do większości włoskich czy polskich dań. Sprawdź sam!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 3 kilogramy dojrzałych pomidorów
- 80 dekagramów cukinii (waga już po obraniu i usunięciu środów)
- 2 duże cebule
- 6 ząbków czosnku
- Kilka łyżek oleju
- Łyżka octu
- 4 łyżki cukru (zależy od tego jak słodkie są pomidory)
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki ziół do pizzy
- 1 łyżeczka pieprzu
Sos pomidorowy do pizzy, gołąbków – jak zrobić?
- Cebulę obrać i pokroić. Przesmażyć na małym ogniu aż lekko się zrumieni i dodać obraną i pokrojoną (bez skórki i pestek) cukinię.
- Następnie dodajemy pokrojone na ćwiartki pomidory, obrany przeciśnięty czosnek i całość dusimy aż duża część wody odparuje a całość znacznie zmniejszy swoją objętość i zacznie gęstnieć.
- Na tym etapie sos miksujemy i przecieramy przez gęste sito.
- Otrzymany gęsty sos ponownie stawiamy na malutki gaz i dodajemy wszystkie przyprawy oraz ocet.
- Jeśli sos jest wystarczająco gęsty i przyprawiony ciepły, przekładamy do słoików. Sosy zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 min.
Pasteryzacja: na dno garnka układamy ściereczkę a na ściereczce układamy słoiki. Słoiki zalewamy letnią wodą do ¾ wysokości i pomału podgrzewamy tylko tyle aby woda była gorąca ale nie wrzała.
xxxx – dodatkowe informacje
Z podanej ilości wychodzi ok 6 słoiczków 330ml. Sos gotuje się ok 4h
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sos pieczarkowy z mleka
Następny przepis: SOS POMIDOROWY DO SŁOIKÓW