Sos Pomidorowo-Paprykowy z Bazylią

Sos Pomidorowo-Paprykowy z Bazylią

Sos Pomidorowo-Paprykowy z Bazylią to przepis, dzięki któremu odkryjesz uniwersalność świeżych warzyw we własnej kuchni. Jest doskonałym dodatkiem do przeróżnych dań, a szczególnie pasuje do makaronu. Skupia w sobie naturalny smak dojrzałych pomidorów, soczystej papryki i aromatycznej bazylii. Prosty i szybki w przygotowaniu, jest idealny na każdą okazję – czy to rodzinne obiady, czy spotkania ze znajomymi. Można go również przygotować na zimę, zapasując sos do słoików, jego smak i aromat pozostaną zachowane na długie miesiące. Sos Pomidorowo-Paprykowy z Bazylią to doskonały przepis na domowy, zdrowy i smaczny dodatek do potraw.

Składniki:

  • 3 kilogramy dojrzałych, podłużnych i mięsistych pomidorów
  • 5-6 dużych czerwonych papryk
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 cebule
  • 10-15 listków bazylii
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki vegety
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 kostki rosołowe
  • 4 łyżki octu
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki cukru

Sos pomidorowo-paprykowy z bazylią – jak zrobić?

  1. Pomidory, cebulę i papryki myjemy. Kroimy je w kostkę, najlepiej w drobną by szybko się ugotowały. Czosnek siekamy. Wszystkie składniki wrzucamy do garnka Gotujemy na dużym ogniu przez 30 minut mieszając co jakiś czas. Miksujemy ręcznym blenderem. Musimy pogotować jeszcze trochę, by woda odparowała a sos zrobił się gęstszy. Sos należy przelać przez sitko by pozbyć się skórek. Wlać sos do słoiczków i gotować 15 minut.

Sos pomidorowo-paprykowy z bazylią można wykorzystać jako sos do makaronu lub przelać do słoików.

Sos Pomidorowo-Paprykowy z Bazylią – dodatkowe informacje

Przed wlaniem do słoików można ewentualnie doprawić ostrą papryką jeśli chcemy ostrzejszy, chociaż ten sos wydaje mi się dosyć słony i pikantny.

Z podanego przepisu po pozbyciu się skórek wyszło 10 słoików po dżemie.

Ten sos najlepiej zagęszczać śmietanką lub mąką ziemniaczaną.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Włoski rosół
Następny przepis: Włoska Tarta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode