Sos pieczarkowy. Szybki i prosty w przygotowaniu
Przygotowanie wyrazistego, bogatego w smaku sosu pieczarkowego nie musi być żadnym wyzwaniem. Ten elegancki sos jest idealny do podania z pieczonym mięsem lub grillowanymi warzywami. Wykorzystuje połączenie aromatycznej cebuli, aksamitnego masła i świeżych pieczarek, które razem tworzą rozpływający się w ustach dodatek do wielu dań. Harmonia smaków, jaką zapewnia ten sos, jest równie oszałamiająca, co jego prostota wykonania. Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić ciemny sos, ten przepis na niewiarygodnie smaczny sos pieczarkowy jest idealnym rozwiązaniem. Bez względu na twoje kulinarne umiejętności, ten sos jest na tyle prosty, że go pokochasz.
admin
Składniki:
- Pieczarki – 500 g
- Cebula – 2 sztuki
- Czosnek – 3-4 ząbki
- Masło – 60 g
- Kurkuma – 2 łyżeczki
- Sos sojowy – 3 łyżki
- Świeży rozmaryn – 3 gałązki
- Bulion/Woda – 300 ml
- Oliwa – 2 łyżki
- Mąka – 1 łyżka
- Woda – 4 łyżki
- Sól i pieprz do smaku
Sos pieczarkowy. Szybki i prosty w przygotowaniu – jak zrobić?
- Przygotowanie sosu nie jest skomplikowane i zajmuje niewiele czasu. Tak naprawdę możemy go podać do ziemniaków, ryżu, placków ziemniaczanych, a nawet do pieczonych mięs. Jest uniwersalny a przede wszystkim bardzo smaczny. Bierzemy się do roboty. Zaczynam od przygotowania warzyw. Cebulę i czosnek obieramy a pieczarki oczyszczamy. Następnie cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w plastry a pieczarkę w pół plasterka ( aczkolwiek tutaj macie dowolność, bo jeżeli ktoś lubi większe kawałki pieczarki w sosie to polecam pokroić na ćwiartki ). Teraz już zaczynamy przygotowywać sos.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę i czosnek. Przesmażamy na średnim ogniu około 3 – 4 minuty a następnie dodajemy nasze pieczarki. Wszystko razem podsmażamy ( nie mieszając ) przez około 10 minut albo do momentu jak zobaczymy, że pieczarki są już miękkie. Następnie dodajemy świeży rozmaryn, kurkumę i sos sojowy. Zmniejszamy ognień i wszystko ze sobą mieszamy.
- Po 3 minutach dodajemy zimne masło ( najlepiej prosto z lodówki), a w międzyczasie gdy będzie się rozpuszczać, przygotowujemy zawiesinę z mąki do zagęszczenia sosu. Mąkę mieszamy z wodą tak, aby nie było grudek i wlewamy do gorącego sosu. Wszystko jeszcze gotujemy około 5 minut, w tym czasie mąka nam zagęści sos. Na koniec dodajemy sól i pieprz do smaku. Nasz sos pieczarkowy gotowy!! Smacznego!!
Sos pieczarkowy – dodatkowe informacje
Sos pieczarkowy to danie, które można przygotować szybko i łatwo. Warto znać kilka podstawowych porad, jak go zrobić:
https://milycooking.pl/?p=559&preview=true&_thumbnail_id=560
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sos pieczarkowy
Następny przepis: Sos pomidorowy do pizzy , gołąbków